Tragikus jövőt jósol Jaksity György: csődhullám és elbocsátások lesznek

HírKlikk 2022. szeptember 26. 11:51 2022. szept. 26. 11:51

A Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke szerint biztos, hogy lesznek elbocsátások, mivel sok cég nem tudja kigazdálkodni az energiaárakat.

„Elsőre úgy tűnik, az történt, hogy Putyin Oroszországa lerohanta Ukrajnát, mire Európa, Észak-Amerika, a civilizált világ nagy része bekeményített. Erre elzárta a gázcsapokat, amivel eszkalálni tudta az energiahelyzetet. De lehet, hogy épp fordítva történt. Az európai gáztározók feltöltése már tavaly tavasszal alacsonyabb szinten volt, mint a megelőző években. Lehet tehát, hogy előbb volt energiaprobléma, és ez adta meg a végső lökést Putyinnak ahhoz a régóta fontolgatott tervéhez, hogy be kéne menni Ukrajnába” – mondta Jaksity György a Szabad Európának adott interjúban, amelyet a hvg.hu szemlézett.

A Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke beszélt arról is, hogy az összes uniós tagállam közül Magyarország „az egyik legmélyebben integrált az európai gazdaságba”. Ez szerinte a külkereskedelem, „de legalább ennyire a pénzügyi és tőkefolyamatok, nem utolsósorban a kapott támogatások miatt” van így.

„Ami Európának jó, arról mondhatjuk, hogy nekünk is jó. Ami Európának rossz, az nekünk is rossz”.

Szerinte a 2010-es években a válságra adott alkalmazkodási reakció többletet generált. „De mindkettő ugyanabba az irányba mutat, hogy az európai szerkezeti nyitottság miatt – ami nagyjából duplája az amerikainak – létfontosságú, hogy a világkereskedelem jól működjön, be tudja szerezni az energiaszükségletét olyan áron, amit a gazdaság kibír. Ez most sajnos nem így van. Ebből Magyarország nem lóg ki semmilyen irányba” – fogalmazott.

Jaksity György szerint Magyarországon a 2021–2022-es fiskális és korábbi monetáris expanzió miatt a rossz számok csak később fognak megjelenni a gazdasági növekedésben. „Az idei első félévben Európa egyik legjobb gazdasági növekedését produkáltuk, de ehhez kétezer milliárd forintot szét kellett dobni, amit most szív vissza a kormány különböző módszerekkel. Egyrészt adókkal, másrészt az energiaár-támogatások részbeni visszavonásával. Mi a következő negyedévekben fogunk szembesülni azzal, amivel Amerika és Európa nagy része már szembesül (...) De a számokból már most látszik, hogy Magyarország Európa egyik legmagasabb, ha nem a legmagasabb inflációjával néz szembe. Abban a pillanatban, amint az árkorlátozások megszűnnek, ez még inkább a felszínre kerül” – mondta Jaksity György, hozzátéve azt is, hogy emiatt – akár az energiabiztonságot, akár az energiaárak alakulását, akár a kormányzati intézkedések gazdasági hatását nézzük – Magyarország az egyik legrosszabb helyzetben lévő ország Európában, de az OECD-országok között is.

„Ezek a kormányzati intézkedések sem az inflációt, sem a gazdaságnövekedést tekintve nem segítettek, csak eltolták pár negyedévvel ugyanazokat a hatásokat, amelyek máshol már jelentkeztek” – magyarázta.

A probléma oka – folytatta –, hogy az energiakitettségünk és az orosz importtól való függőségünk a legmagasabbak között van Európában, de ez csak az egyik tényező.

„Attól, mert ársapka van az egyéni felhasználóknak, az országnak még ki kell fizetnie a teljes gázárat. Minden ellenkező állítással szemben, mi ugyanúgy piaci árat fizetünk az orosz földgázért, mint bárki más Európában”.

Jaksity szerint e számla összege felment havi egymilliárd euró fölé. „Ha megnézzük, hogy milyen alacsony Magyarország nemzetközi tartalékának mértéke, akár a bruttó hazai termékhez, akár az importhoz viszonyítva, egy ilyen árrobbanás az importban tovább rontja az ország nemzetközi fizetőképességét. Nemcsak arról a problémáról beszélünk, hogy hány százezer háztartás kerül télen rendkívül nehéz helyzetbe az energiaszámla miatt, hanem arról is, hogy az ország egésze van óriási bajban. Hiszen alacsonyak a nemzetközi tartalékaink, viszont az importszámlánk jelentősen megugrott”.

Szerinte biztos, hogy lesznek elbocsátások, mivel sok cég nem tudja kigazdálkodni az energiaárakat. „Lehet, hogy valahogy átvészeli a következő egy évet, de valami módon csökkenteni kell a kiadásait. (…) Minél veszteségesebb egy cég, annál kevesebbet fog termelni, mert annál kisebb lesz a vesztesége. Ez egy ördögi kör. Csődhullám lesz, és elbocsátások is lesznek. Senki kezében nincs olyan eszköz, amivel ezt meg lehetne állítani, vagy akár csak jelentősen tompítani lehetne a gazdasági hatásait”.