Harangozó Tamás: a baloldali emberek is büszke hazafiak

HírKlikk 2020. június 4. 12:45 2020. jún. 4. 12:45

Égbekiáltó gaztett, hogy a nemzeti összetartozás napján kizárólag a „bátor” fideszes képviselőknek adnak jogokat és felszólalási lehetőséget a parlamentben. Más szóval azoknak, akik a vészhelyzet ál-visszavonásával elvennék a nemzet képviseletét és kizárólag a kormánynak játszanák át a hatalmat – erről beszélt Harangozó Tamás az MSZP, és Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerda este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában

Harangozó Tamás elmondta, a Fidesz jogcsorbítása és nemzeti gyásznap-kisajátítása ellenére, az elhallgattatott ellenzék is ott lesz a Parlamentben a Trianon századik évfordulójáról szóló megemlékezésen. „Országgyűlési képviselők vagyunk, százezrek szavaztak ránk és más ellenzéki pártokra is. Ezek a baloldali emberek szintén büszke hazafiak! A baloldali és a jobboldali között nem az a különbség, hogy hazafi-e vagy nem: vannak a jobboldali konzervatívok, akik abban hisznek, amit ma látunk, hogy néhányak kiváltsága fogja elhozni a gyönyört egy országban, és vagyunk mi, baloldaliak, akik abban hiszünk, hogy egy ilyen igazságtalan társadalomban nem lehet élni. Mind a ketten pont ugyanúgy éljük meg a magyarságunkat, és ezt nem veheti el tőlünk senki”.

Hozzátette, „Nem a fideszeseknek, a miniszterelnöknek, a házelnöknek vagy társainak fogunk ott megfelelni, hanem azoknak a szavazóknak, akik büszke magyarként, baloldaliként rajtunk keresztül ott lesznek az ülésteremben, akkor is, ha a fideszesek egyébként mindent megtennének és nagyon örülnének, ha nem lennénk ott.  De ez az ország háza és a trianoni 100 éves évforduló, mi ezt érezzük, és ezt tartjuk helyesnek, és nem fogják tőlünk ezt az ünnepet is elvenni” – jelentette ki a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

Ezen felül, az MSZP több egyéni képviselője különböző kerületi megemlékezéseken fog részt venni, fél 5-kor pedig az Ady-szobornál koszorúznak, ahol Hiller István tart beszédet.

Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd részéről a konszenzus jelentőségéről beszélt az emléknap kapcsán. „Nemzetpolitikai kérdésekben, az egészségügyben, oktatásban pártok közötti konszenzusra van szükség, mert, ha tíz-húsz éves programokat tudnánk letenni, az ország sokkal jobban járna. Az ellenzéknek ebbe bele kell állnia és konszenzusra kell törekedni. Trianon kapcsán abban, hogy miként jutottunk el odáig, lehet vita, de abban, hogy ez nemzeti tragédia, abban konszenzus van, és ha ezt a jelenlegi kormány arra használja ki, hogy az országot megossza, akkor alkalmatlan hazánk vezetésére” – húzta alá.

 „Amiről a házelnök beszélni fog, azt a Kárpát-medencei Magyarok Fórumán, amit egyébként az összes ellenzéki párt is – amely részese ennek a fórumnak – megszavazott. Közös javaslat volt. Majd a fideszesek nem engedték, hogy egyáltalán felszólaljanak azok, akik egyébként támogatólag szólnának hozzá” – emlékeztetett Harangozó, hogyan is fordulhat elő, hogy az ellenzéki képviselők fel sem szólalhatnak majd a Parlamentben a nemzeti megemlékezés napján.

Kövér László felelősségéről Kocsis-Cake Olivio kifejtette, „A házelnök nem úgy viselkedik, mint egy közjogi méltóság, nem úgy viselkedik, mint aki az egész országgyűlést képviseli, hiszen, akitől ilyen mondatok elhangozhatnak, hogy „az ellenzéki képviselők nem a magyar nemzet részei”, az nem jól látja el ezt a feladatot. Kizárólag fideszes prominensek fognak a trianoni megemlékezéskor beszélni, ami – hát – elég egyoldalú” – jegyezte meg.

Kérdésre, Kocsis-Cake a felhatalmazási törvény kormány általi átalakításáról is beszélt. „Úgy tesz, mintha visszaadná [a teljhatalmat], de közben a katasztrófa- és még sok már törvény módosításával olyan feltételeket teremt, hogy gyakorlatilag a tisztifőorvos meg a kormány dönti el, hogy mikor van újra veszélyhelyzet, és akkor ugyanolyan jogköröket kap a kormány, mint amilyen eddig volt. A kormány fogja eldönteni, hogy meddig áll fenn ez a veszélyhelyzet, így gyakorlatilag a parlament kezéből teljesen kiveszik ezt a döntési folyamatot. Azok a parlamenti képviselők, akik ezt meg fogják szavazni, a saját esküjük ellen fognak szavazni, mert átadják azt a kontrollt a kormánynak teljes időtáv nélkül, amiért őket beszavazták abba a parlamentbe” – mutatott rá.

Harangozó Tamás ismertette, a COVID-törvényben lévő általános felhatalmazást most átemeli a kormány a katasztrófavédelmi törvénybe, ami innentől nem egy különleges jogrend lesz, hanem általános dolog. „Abban a törvényben pedig, ami a veszélyhelyzet megszüntetéséről szól, benne van minden, amit Magyarországon ma látunk. Azt mondta egyszer a vezír, hogy márpedig a parlament fogja visszaadni a veszélyhelyzetet, de ő tudja legjobban, hogy ez nem így van – az Alaptörvény szerint. Most benyújtottak egy olyan törvényt – és ezt tessék elhinni szó szerint! –, hogy a kormány felkéri a parlamentet, hogy a parlament kérje meg a kormányt, hogy a miniszterelnök majd döntse el, hogy mikor szünteti meg a vészhelyzetet. Ha egyszer a kormány elkezd hazudni, akkor azt illik folytatni – és ezt tökéletesen csinálják” – figyelmeztetett a szocialista politikus.

Forrás: Hírklikk