Trianon-sütikkel emlékezik csonka-Magyarországra Novák Katalin

HírKlikk 2020. május 31. 16:05 2020. máj. 31. 16:05

Sajátosan házias formáját választotta a 100 éves Trianon-centenáriumra való emlékezést a családügyi államtitkár. Novák Katalin a nemzeti érzelmű gasztroangyal Borbás Marcsival közösen sütött ki egy tepsi Trianont, amit később – feltehetően jó étvággyal – el is fogyasztottak. Így végre honleányokhoz térhettek vissza az elcsatolt országrészek.

Az ínyencen csajos programot némileg drámai hangon vezette fel Novák Katalin, arra emlékeztetve, hogy június 4-e a nemzeti összetartozás napja, a tiranoni diktátum 100. évfordulója, a nap, amikor Magyarország elvesztette területe kétharmadát és 13 millió magyart.

A tragikus eseményre emlékezve, indította útjára azt a kihívást, hogy mindenki készítsen otthon egy-egy határon túlra jellemző süteményt s küldjék el oldalára az elkészült mű fotóját. Ennek örömére, már jóval oldottabban és decens kuncogások közepette bele is vágott Borbás Marcsival egy elcsatolt csörögefánk elkészítésébe. A megemlékezés témájától némileg idegen multikulturalitással skype-on keresztül.

A derűs és jóízű ország-visszacsatolási kísérletet államtitkárhoz méltó gyakorlatiassággal és Borbás Marcsihoz méltó háztartási affinitással bonyolította le könnyed humorral fűszerezve Novák Katalin. Mindenki nyugodjon le, jó kezekben van a családpolitika, pláne, ha – a honanyához hasonlóan – a magyar anya is több százezres laptopot tud beállítani a konyhájába médiaszakácskönyvnek. Az árából minimum két hónapra kitelne egy négy tagú család kosztolása.

Megtudhattunk apró műhelytitkokat a sürgölődés alatt. Na nem az elszakadásról, hanem inkább arról, hogy a rum az alkohol miatt kell a tésztába, aminek nyújthatónak kell lennie...

Az államtitkár még riporterként is megállta a helyét, amikor Borbás Marcsit arról faggatta, hogy milyen határon túli kedvencei vannak, amire a gasztro angyal nehezen tudott válaszolni, mert vannak ugye az emblematikusok (ez persze nem egy helyi szabadkőműves társaság, ő így ismeri a szót), de a legújabb kedvenc a gyönyörű szalaberna, aminek regényes a története – Sarah Bernhardt után magyarosítottan –, de közben összeállt a tészta.

Nem ismertetnénk teljes terjedelmében az elkápráztatóan bájos és emberközeli, csajosan történelmi kvaterkázást. Ami a lényeg: nem kell idegeskedni, a tészta összeállt, a csöröge

kisült, az államtitkár és Borbás Marcsi boldog, az elszakadt országrészeket legalább a kovász összetartja. A kisült mementót megédesítve egy kis porcukorral, már nem is fáj olyan nagyon Trianon. De ilyen műsort többé nem, nem soha!