Trócsányi miniszter elégedett magával, de van ami kiveri nála a biztosítékot

HírKlikk 2018. november 15. 11:12 2018. nov. 15. 11:12

Miért van szükség közigazgatási bíróságokra, miért a miniszter felügyeli majd a szakmai munkát, és miért kell kapkodni a jogalkotással? A HVG e heti számában Trócsányi László igyekezett megvédeni a nevéhez fűződő reformot, és elmondta, milyen vitája alakult ki a kormánypárt képviselőivel.

A közigazgatási bíróságok felállításával az a legfontosabb cél, hogy a közigazgatáson belüli eljárás egyfokú legyen, a továbbiakban a hivatalok ne házon belül kezdjék meg a saját döntéseik felülvizsgálatát. Ahogy a miniszter mondta: egyetlen döntés szülessen, amivel szemben kétfokozatú jogorvoslati rendszer lesz a bíróságokon. Trócsányi ígéri, hogy a mainál nagyobb lesz az állampolgárok jogvédelme. A reformmal még egy célt igyekszik szolgálni az igazságügyi tárca, hogy jogfejlesztő szerepe legyen ennek az új bíróságnak, ehhez pedig aktívabb bírákra lesz szükség.

Trócsányi hangsúlyozta, hogy a jogszabály tele van garanciákkal, amelyek az új bíróságok felügyeletét ellátó miniszter jogosítványait korlátozzák. Ennek legfontosabb pontja, hogy az ügyleosztásra nem lesz befolyása, a bírák kiválasztásánál pedig csak a nyilvánosan meghallgatott, legalkalmasabbnak talált jelöltek esetében lesz beleszólása. A miniszter ígéri, hogy kikéri a Velencei Bizottság véleményét a törvényről, bár azt nem tudja garantálni, hogy a kritika minden elemét el is fogja fogadni.

Azzal nem tudok mit kezdeni, ha politikusok azt állítják, hogy harmincéves rendszer lerombolására szerződtem. Az új rendszer 2020. január elsején lép hatályba, addig még van idő a korrekcióra. Nálam már a feltételezés is kiveri a biztosítékot, hogy a magyar közigazgatásban pártkatonák dolgoznának

– mondja Trócsányi. A tárcavezető hangsúlyozta: „1991 óta töretlenül hiszek a most végre megvalósuló rendszerben, és ebben fogok hinni akkor is, ha már nem leszek miniszter”.

Trócsányi számára fontos, hogy hivatalba lépése óta lényegesen csökkent a képviselők által benyújtott törvények száma. Ahogy mondja, korábban előfordult, hogy nagy kódex is ilyen módon ment be a Házba. Ő azonban ezzel sosem értett egyet, és erről sok vitája is volt. "Előfordult, hogy valaki hozott nekünk egy jogszabályt, hogy azt nyújtsuk be. Mondtam, hogy azt már nem! Ide lehet jönni dolgozni, mert a jogalkotás itt folyik" – emlékezik a miniszter. És kiemeli, hogy azt szeretné, hogy a kormány váljon a legtöbb esetben a törvények előterjesztőjévé.

Kár, hogy a hajléktalanság kriminalizálása vagy a lakástakarékok megszüntetése is egyéni képviselői indítványra került a Ház elé – emlékeztette a minisztert a HVG munkatársa. 

Forrás: HVG