Trump bepróbálkozott, de konkrét célja is volt a választás halasztásának ötletével

NVZS 2020. július 31. 16:55 2020. júl. 31. 16:55

Több célja is volt Donald Trump amerikai elnöknek azzal, hogy bedobta a novemberben esedékes választások elhalasztásának a témáját – magyarázta portálunk megkeresésére Avar János Amerika-szakértő. Egyrészt a katasztrofális második negyedéves GDP-adatról próbálta ezzel elterelni a közfigyelmet, másrészt erősíteni igyekezett a levélszavazás témájának napirenden tartását, amellett, hogy a jelek szerint, eleve kérdőre akarja vonni a majdani voksolás eredményét. Ugyanakkor ezzel öngólt lőtt, hiszen beismerte, hogy rosszul áll a szénája – mondta Avar, rámutatva, az úgynevezett csatatér államokban a demokrata párti kihívója, Joe Biden nagyobb arányban vezet a közvélemény-kutatásokban, mint amennyivel négy éve Hillary Clinton vezetett.

Nem tellett még fél napba sem, hogy Donald Trump amerikai elnök visszakozzon: Trump tegnap azt írta, hogy „az idei lesz a történelem legpontatlanabb és leginkább csalás-gyanús amerikai választása”, majd felvetette, „Halasztani kellene a választást, amíg az emberek nem tudnak rendesen, biztonságosan szavazni?”. 

Egyöntetű elutasítás volt a reakció Washingtonban: még a republikánus politikusok is sorra utasították el magát a felvetést is, nem szólva a demokratákról. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke frappánsan reagált, amikor idézte az alkotmányból azt a részt, miszerint a szövetségi törvényhozás joga meghatározni a választás napját. Mindenesetre az Egyesült Államok történelme során, még nem volt arra példa, hogy elhalasztották volna az elnökválasztást.  

Nem véletlen tehát, hogy alig pár órával később, csütörtök esti sajtóértekezletén az elnök már arról beszélt, hogy nem is akarja elhalasztani a választást, csak a levélszavazás megbízhatatlansága miatt aggódik.

„Bepróbálkozott” – reagált az ügyre Avar János. Emlékeztetett arra, hogy aznap jött ki a legfrissebb – a második negyedévre vonatkozó – GDP-adat, ami lesújtó képet festett a járvány-sújtotta gazdaságról, ami alaposan bezuhant. A GDP 9,5 százalékot esett, ami a történelem második legnagyobb amerikai visszaesése. A munkanélküliség is drámai: csak az elmúlt egy hétben újabb 1,43 millió amerikai jelentkezett be munkanélküli segélyért. „Trump bedobta a novemberben esedékes választások elhalasztásának a témáját, amivel az egyik célja az lehetett, hogy elterelje a figyelmet a válságról, annak rossz kezeléséről” – mondta Avar. 

De más célja is volt ezzel – tette hozzá. Mégpedig az, hogy napirenden tartsa a levélszavazás témáját. Különféle forgatókönyvek vannak, olyan is, amely szerint, az is előfordulhat akár, hogy egy-egy államban még éjjel Trump vezet, bejelenti a győzelmét, majd a levélszavazatok beérkezése után kiderül, hogy mégsem ő nyert. A levélszavazásra pedig láthatóan rá fog kényszerülni az ország, s ezt Trump is tudja. A járvány – pláne, ha lesz második hulláma is – egyértelművé teszi ezt.

„Láthatóan kérdőre akarja vonni az eredményt már jó előre” – szögezte le az Amerika-szakértő, hozzátéve: ehhez készíti elő a talajt, és a híveit is erre eteti be. Részben persze a bejelentés kacsa volt, „annyit talán még ő is tud, hogy erre nincs jogköre” – mutatott rá, arra csak a kongresszus jogosult, s mint tudjuk, a képviselőház és a szenátus vezetése nem egyszínű.

Felmerül persze az is – vetettük fel –, hogy Trump ezzel beismerte, a vesztét érzi novemberre. Avar ezzel egyetértett, mondván, ha valaki győzelemre számít, esze ágába nem jutna halasztgatni a választást. Jellemző, hogy még a The Washington Post jobboldali publicistája is elképesztőnek tartja, hogy áprilisban Trump cáfolta Biden véleményét, miszerint az elnök elhalasztaná a novemberi választást, ám most maga ismerte be, hogy talán mégis csak...

Trump nagyon nem szeretne veszíteni, volt is olyan szakértő, aki azt mondta, hogy inkább lemond majd, csak ne maradjon alul – emlékeztetett Avar. A felmérésekben is rosszul áll, leginkább egyébként az úgynevezett csatatér államokban. Michigan, Pennsylvania, Wisconsin ilyenek például, ezekben a demokrata párti elnökjelölt, Joe Biden 6-7-8 százalékkal vezet, nagyobb arányban, mint amennyivel négy éve ugyanígy júliusban az akkori ellenfele, Hillary Clinton vezetett. Ráadásul lélektanilag is más most a helyzet Avar szerint, miután Biden férfi és az USA-ban az elnök nem csak a kormány feje, hanem egyben a hadsereg főparancsnoka is, s sokak számára egy nő nem illik erre a posztra.  

Amerikában rosszul mennek a dolgok, s amikor a dolgok rosszul mennek, akkor nyilvánvalóan a kormányt hibáztatják érte az emberek. Trump ráadásul nagyon rosszul kezelte a válságot, mindent rosszul csinált, ami nem csoda, „hiszen olyan emberekkel veszi magát körbe, mint Orbán Káslerrel, s ezek hozzák magukkal a többi sarlatánt”.