Trump és Orbán: két összeillő ember

HírKlikk 2022. január 10. 17:12 2022. jan. 10. 17:12

A The Washington Post vezércikkben mutatott rá: semmi rendkívüli nincs abban, hogy Trump a minap kiállt az újraválasztásért küzdő Orbán Viktor mellett, mert itt rokonlelkekről van szó, még akkor is, ha a volt elnök alapvetően hazafelé politizált a nyilatkozattal. Mindesetre mindketten nacionalisták, akikben nem csupán az a közös vonás, hogy nem kérnek a migránsokból, továbbá a demokratikus játékszabályokból, de az is, hogy rosszul álltak hozzá a járványkezeléshez is, s ily módon a két ország „előkelő” helyet vívott ki magának a különféle halálozási statisztikákban.

Kölcsönösen igen jó véleménnyel vannak a másikról, amihez Trumpnál hozzátartozik, hogy ő hosszú ideje rokonszenvez a korrupt tekintélyuralmi politikusokkal, lásd Putyint, valamint a Fülöp-szigetek és Brazília államfőjét. Mind a hárman megnyirbálják az emberi és politikai jogokat. Trump elköteleződése Orbán mellett szembemegy az Európa és az Egyesült Államok által vallott alapelvekkel: a szabad sajtóval, a független igazságszolgáltatással, a pluralizmussal, és az erős civil társadalommal.

A magyar vezető immár pária az unióban, mert lebontja a demokrácia alappilléreit. A Covid19 arra volt jó neki, hogy növelje jogkörét. Akarat nélküli bábokkal töltötte fel a bíróságokat, a Pegasust kormánykritikus újságírók megfigyelésére használta, saját érdekeinek megfelelően alakította át a választási szabályokat, kemény kézzel elérte, hogy szövetségesei felügyeljék a médiát és az egyetemeket. Ám ezzel együtt, vagy éppen ezért, kivívta a tengerentúli jobboldal hízelgő tiszteletét. A konzervatívok odavannak érte, mert a fehér, keresztény nacionalistát látják benne, aki szögesdrótakadályt emelt, hogy a menedékkérők ne jussanak be az országba. Ellenben meg nem szólaltak, amikor zsidóellenes szólamokra ragadtatta magát, vagy amikor korlátozta az LMBTQ-közösség jogait.

Az Egyesült Államok persze már a hidegháború idején felkarolt autokratákat, a szovjetek legyűrése többet számított, mint a szövetségesek brutális politikája, korrupt rendszere. Ám amikor Trump beáll Orbán mögé, akkor azért veti be az amerikai tekintélyt a magyar demokrácia lebontásának alátámasztására, mert ily módon saját magának akar menlevelet, tehát, hogy zavartalanul rohamozhasson meg választásokat, szavazati jogokat, egyéb alkotmányos biztosítékokat – írta a lap.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.) 

 

Forrás: Hírklikk