Trump megosztaná az Európai Uniót

HírKlikk 2018. július 11. 20:05 2018. júl. 11. 20:05

A Bruxinfo főszerkesztője szerint nemcsak az orosz, de az amerikai elnök is megpróbálja megosztani az Európai Uniót.

Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli Hét című műsorában azt mondta: nem nyíltan, de a közösségen belül is gyakran elismerik, hogy Donald Trump kritikáinak vannak igazságalapjai.

Mindenki – keletről és nyugatról is – megpróbálja felszalámizni az Európai Uniót – hangsúlyozta Gyévai Zoltán. A Bruxinfó főszerkesztője kiemelte: ennek oka, hogy az egységes államszövetség „merev és kemény tömböt tud képviselni”

Donald Trumpnak igaza van abban, hogy az amerikai kereskedelmi mérleg az EU-val és Németországgal szemben negatív, és ez az olló egyre inkább növekszik. Bár az amerikai elnök próbál megoldást találni a problémára, az eszközöket azonban rosszul választja meg, ami kontraproduktivitást eredményez – vélekedett Gyévai Zoltán.

„Nem veszi figyelembe például azt, hogy az amerikai gazdaság sem elzártan, izoláltan működik a világgazdaságtól” – tette hozzá. Donald Trump protekcionista intézkedései az Egyesült Államok gazdaságát is sújtja.

Még az amerikai hadiipar beszállító láncában is rengeteg külföldi – köztük európai – cég van. A protekcionista intézkedések így az ország hadászatára is jelenthetnek problémát – tette hozzá a szakértő.

Egyesek szerint célravezetőbb lenne, ha az amerikai elnök az árfolyamokkal próbálna meg játszani és elérni az euró erősödését. Ebben az esetben az USA-ba áramló európai export kevésbé lenne kifizetődő, így a szövetségi állam gazdasága jobban járhatna – mondta a Bruxinfo főszerkesztője.