Trump veresége után néhány populista eldugja ruhatárát

HírKlikk 2020. november 12. 07:56 2020. nov. 12. 07:56

Amikor csordogálni kezdtek az amerikai elnökválasztás eredményei, Janez Jansa szlovén miniszterelnök a Twitteren szögezte le: „Meglehetősen világos, hogy az amerikai nép újabb négy évre megválasztotta Donald Trump elnököt és Mike Pence alelnököt. Minél tovább húzzák, minél tovább tagadják a tényeket, annál nagyobb lesz a végső diadal”.

A Financial Times szerzője szerint, ez az állásfoglalás több volt, mint komikus baklövés: felhívta a figyelmet arra, hogy a világ minden táján vannak vezetők és kormányok, amelyek erősen számítanak Trump újraválasztására. Mert a távozó amerikai elnök a populista internacionálé informális vezetője – amelynek legfontosabb előretolt helyőrségei Brazília, Lengyelország és Magyarország kormányai voltak. Vannak Trumptól inspirációt és alátámasztást váró jelentős populista pártok, egyebek között Olaszországban és Németországban is. A tisztán populisták mellett, van a kormányoknak egy olyan, meglehetősen nagy csoportja, amelyek a stratégiai és ideológiai okok különféle keverékei miatt, nem örülnek Trump vereségének.

Ilyenek Izrael, Szaúdi Arábia, Nagy-Britannia és India. És Orbán Viktor magyar miniszterelnök a globalizált Trump alighanem legszókimondóbb támogatója. A magyar miniszterelnök által a muzulmán menekültek távoltartására tett lépései 2015-ben figyelmet keltettek és csodálatot váltottak ki Amerikában, és Trump, aki egy évvel ezután nyerte meg a választásokat, nyomban kilátásba helyzete egy fal építését a mexikói határon. A PiS vezette Lengyelország olyan konspirációs, nacionalista és globalizálódás-ellenes politikát folytatott, amelyben sok a közös vonás Trumppal.

Az elnök egyébként első nagyobb európai beszédét Varsóban mondta, mintegy tisztelgésként az ideológiai közelség előtt. Trump kormánya aktívan bátorította varsói és budapesti szövetségeseit arra, hogy szálljanak szembe Brüsszellel és Berlinnel. „Trump veresége aláássa Orbán igyekezetét, hogy globális jelentőségű figurává váljék. Az egyre magabiztosabb Orbán idén kinyilvánította: „Azt hittük, hogy Európa lesz a jövőnk, de ma már tudjuk, hogy mi leszünk Európa jövője. Trump elvesztése gyengíti az európai populistákat, de nem mér rájuk vereséget” – írta a szerző.

A lengyel és a magyar kormánynak mély hazai gyökerei vannak. Az a tény, hogy milyen sokan szavaztak Trumpra, azt mutatja, hogy még mindig vannak fontos ideológiai szövetségeseik az Egyesült Államokban, és Európában, és van kivel dolgozniuk. Európa liberálisai annak idején úgy döntöttek, hogy kivárják Trump idejét, és a populisták most kivárják majd Bident. Az amerikai elnökválasztás nagy csapás lesz Jair Bolsonaro brazil elnökre is, akit szoktak „a trópusok Trumpjának” is nevezni. A távozó amerikai elnök iránti csodálata annyira szolgai, hogy még a Covid ellen is ugyanazokat a kuruzsló szereket javasolta, mint Trump. Hivatkozhatott arra, hogy az amerikai kontinens két legnagyobb népességű országát jobboldali populisták vezetik. Bolsonaro népszerűségi adatai még mindig jók, de magányosabb lett.

Benjamin Netanjahu ugyancsak kedvét lelte a Trumphoz való közelségben. A elnök fordított Obama Iránnal kapcsolatos politikáján, és Jeruzsálembe költöztette az amerikai nagykövetséget. Biden visszatérése a Fehér Házba gyengíti Netanjahut, Izraelben és nemzetközileg egyaránt. Van oka aggódni Mohammad Bin Szalman hercegnek, Szaúd-Arábia de facto vezetőjének is. Biden a kampányban az országot páriának minősítette, és felszólított az oda irányuló fegyvereladások beszüntetésére. Nem kizárt, hogy Biden a reálpolitika jegyében békülékenyebb hangot üt majd meg Rijáddal, de a herceg erre nem számíthat biztosan.

Narenda Modi indiai miniszterelnök politikája nagyon jól összeegyeztethető Trumpéval, és az indiai politikusnak most azért kell aggódnia, hogy Biden alatt az Egyesült Államok nagyobb hangsúlyt helyez az indiai muzulmánok jogaira. Modi sietett dicsérni, hogy a kijelölt amerikai alelnök indiai gyökerekkel rendelkezik, de Kamala Harris bírálta Modi kormányát Kasmír és más témák miatt. Akárcsak a szaúdi, az indiai kormány is abban reménykedik majd, hogy a stratégiai megfontolások nagyobb súllyal esnek majd a latba, mint az emberi jogok miatti nézeteltérések – és ez különösen érvényes Indiára, amely osztja Washington Kína miatti aggodalmait.

És ott van még Boris Johnson. Trump támogatta a Brexitet, Biden kezdettől fogva ellene emelt szót, és világossá tette, hogy Nagy-Britannia elfelejtheti az Amerikával kötendő kereskedelmi megállapodást, amennyiben a Johnson-kormány bármi olyat tesz, ami veszélyt jelenthet a írországi békemegállapodásra. A brit kormány most siet hangsúlyozni, hogy Johnson nézetei más kérdésekben – a klímával, a kereskedelemmel, Iránnal kapcsolatban – közelebb állnak Biden, mint Trump álláspontjához. Johnson mindenesetre harcolni fog azért, hogy megszabaduljon attól a megjelöléstől, amelyet a távozó elnök ragasztott rá, amikor „a brit Trumpnak” minősítette. A követező néhány hónapot valószínűleg azzal tölti majd, hogy eldugja populista ruhatárát, és felpróbál néhány új, liberális holmit. „Ám Trump hardcore fanklubjának tagjai, mint Orbán és Bolsonaro várhatóan inkább beássák magukat. Azt remélik, hogy a hősük visszatérhet 2024-ben, de ennek csekély a valószínűsége – írta a szerző.   

Forrás: Hírklikk