Tudósítás a kormánypárti valóságból – A vasárnapi választások tálalása

HírKlikk 2019. november 11. 14:31 2019. nov. 11. 14:31

Miközben a kormánypárti sajtó – láthatóan központi rugóra járva – nagy teret szentel a holnapi nyugdíjprémium-utalásoknak, a Czeglédy ügyvédi iroda által elnyert kerületi megbízásoknak és persze Sorosnak és a migránsoknak, igen szűkszavúan számol be a vasárnap 11 helyen megismételt választásokról. Legyünk pozitívak: legalább nem is fröcsögnek. Az MTI alapján, a portálokon jól eldugott nyúlfarknyi összefoglalókból ismerhetjük meg az eredményeket, pontosabban azok egy részét – ám hiányoznak az értékelések, sőt, még a kommentek, vélemények is, pedig volt, ahol a Fidesz jelöltje nyert. Látszik, kínos a kormány számára ez az egész.

Origo: 741 karakternyi MTI-zanza

Igencsak meg kell dolgoznia annak, aki szeretné megtudni, hogyan számolt be az Origo a 11 helyen vasárnap megismételt választásról. A címlapon egyáltalán nem található róla beszámoló (a portál – biztos, ami biztos alapon,  kormánypárti olvasók érdeklődését fenntartandó –  egy jó zsíros gyurcsányozással és czeglédyzéssel támad), s a belpolitikai témákat található Itthon rovatban is jócskán le kell görgetni azt az egeret ahhoz, hogy a 18. kis hírecskében ráleljünk a témára.

Komlón a fideszes, Jászberényben az ellenzéki jelölt nyert az új választáson” címmel jelent meg vasárnap este 21:17-kor a címmel és helyközökkel együtt mindösszesen 741 karakternyi írás, amely imigyen szól: „Jászberényben 100 százalékos feldolgozottságnál jelentős előnnyel vezet a jobbikos Budai Lóránt, így most már biztos, hogy ellenzéki polgármestere lesz Jászberénynek. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Polics József kapta a legtöbb szavazatot abban a komlói választókerületben, amelynek egyik szavazókörében meg kellett ismételni az október 13-i szavazást – írja az MTI. Szekszárdon maradt az ellenzéki többség, míg a többi településen független jelölt nyert”.

Nagyjából tényszerű – legalább ezt el lehet róla mondani...

Pesti Srácok: A keresővel rábukkanhatunk a beszámolóra

Lehet, hogy mi vagyunk vakok, s a hiba bennünk van, de alaposnak szánt kutakodásunk ellenére csak a keresőbe beírt címszavak technikáját bevetve sikerült megtalálni azt az összegzést, amely a vasárnapi választásokról számolt be. Úgy látszik, a PS-nél sem tartottak este ügyelet, hiszen a „Megismételt választás: Jászberényben az ellenzék, Komlón a Fidesz jelöltje maradt a győztes, Szekszárdon változatlanok az erőviszonyok” című írás az MTI és az Index alapján közli az eredményeket. A beszámoló valamivel részletesebb, mint laptársáé, az Origo-é, s tényszerű is. Az más kérdés, hogy itt is van, ami kimaradt: csak Jászberénnyel, Komlóval és Szekszárddal foglalkoznak, kihagyva olyan településeket, ahol szintén leverték a Fidesz jelöltjét, például nem olvasható benne Litérről vagy Kisberényről.

Miután a választás nem bizonyul eléggé vonzó témának a portál és olvasói számára, szegényeknek maradnak a gumicsontok (Soros betette a lábát a IX. kerületbe, Czeglédy megbízatásai, s persze a nap pozitív híre (ami egyébként az Origóban is felbukkan: holnap pénz álla nyugdíjasokhoz).

888.hu: Nem ragozták túl

Komlón a fideszes, Jászberényben az ellenzéki jelölt nyert az új választáson” – ezzel a címmel az amúgy a karakterekkel nem fukarkodó portál ezúttal 525 karaktert bírt összehozni erről a témáról. Ki sem várták az eredményeket – 80 százalékos feldolgozottság után írták meg, hogy „most már biztos, hogy ellenzéki polgármestere lesz Jászberénynek”.

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Polics József kapta a legtöbb szavazatot abban a komlói választókerületben, amelynek egyik szavazókörében meg kellett ismételni az október 13-i voksolást, illetve Szekszárdon maradt az ellenzéki többség, míg a többi településen független jelölt nyert – tudhatjuk meg a fukarka cikkből.

Magyar Hírlap: A többi méla csend...

Látszik, hogy a nyugdíjastéma központi ukázra a mai nap nagy híre kell legyen a kormánypárti sajtóban: a Magyar Hírlap egyendesen vezető anyagként tálalja azt, hogy holnap érkezik a nyugdíjprémium (ami egyébként még a végtelenül igazságtalan orbáni nyugdíjrendszer keretei között törvényileg, kompenzáció gyanánt jár).

S hogy miként tálalják akkor a vasárnapi választást?

A (nem túl előkelő helyen található, némi keresés árán fellelhető, tegnap tíz óra előtt frissített) MTI lapján írt beszámoló címe „Fideszes kapta a legtöbb szavazatot Komlón”, s bizony, nem a vitathatatlanul legjelentősebb jászberényi választással indít (Naná, hiszen ott méretes zakót kapott a Fidesz!), hanem a komlóival, (ahol csak egyetlen szavazókörben kellett megismételni a választást, szemben Jászberénnyel, ahol mindegyikben). A nyájas olvasó megtudhatja a cikkből, hogy a megismételt választás nem változtatta meg a polgármester személyét, bár a két jelölt közötti különbség a település szintjén a korábbi 118-ról 31 szavazatra csökkent. Másodikként megismerhetjük a kisberényi választás eredményét (független nyert független ellen), s egy inci-finci bekezdés a végén (remélve tán, hogy az olvasók nem jutnak odáig az olvasásában?!) azt is tudatja, hogy Jászberényben az ellenzéki jelölt nyert az új választáson, illetve Szekszárdon maradt az ellenzéki többség, míg a többi településen független jelölt nyert.

Magyar Nemzet: értékelés nincs, MTI van

Tényszerűen, az MTI alapján számol be a magyar belpolitikai legérdekesebb hétvégi eseményéről a kormánypárti Magyar Nemzet. „Az ellenzék polgármesterjelöltje győzött Jászberényben” című cikkből megtudhatjuk, hogy „mint szűk egy hónapja, ezúttal is az összellenzéki jelölt győzött a megismételt polgármester-választáson Jászberényben”, mégpedig a vártnál nagyobb fölénnyel és óriási érdeklődés mellett.

Az is olvasható benne hogy nemcsak Jászberényben kellett a szavazóurnákhoz járulniuk a választóknak, tíz másik településen is részben vagy egészben megismételték a választást. A Hvg.hu Komlóról származó információja szerint az 5-ös körzet 13. szavazókörében annyival győzött a város jelenlegi polgármestere, Polics József (Fidesz–KDNP), hogy ezzel megtartotta címét. Szekszárdon mind a két egyéni körzetet megtartotta az ellenzék – olvasható a tényszerű – ám részletekbe nem menő – híradásban.

Forrás: Hírklikk