Tüntetést hirdetett a Momentum a Fidesz-székház elé

HírKlikk 2021. július 24. 14:20 2021. júl. 24. 14:20

A Pegasus-botrány kapcsán tüntetést hirdetett a Momentum a lehallgatások ellen. Mint írják, július 26-án, hétfőn, 18 órára várják a résztvevőket gyülekezőre, az Andrássy úti Terror Háza Múzeumhoz, majd együtt átvonulnak a Fidesz Lendvay utcai székházához.

Mint ismert, a Telexen vasárnap jelent meg a Direkt36 tényfeltáró újságíróinak cikke arról, hogy a hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen bevethető Pegasus nevű kémszoftvert legalább tíz országban, köztük Magyarországon is használták újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen is. A cikk szerint több körülmény utal arra, hogy a magyar hatóságok vetették be a programot.

„Ez a történet a rendszerváltás utáni magyar politika legsötétebb fejezete, hiszen az újságírók, ellenzéki politikusok, üzletemberek, aktivisták lehallgatása a legkeményebb pártállami időket idézi” – írja a tüntetés kapcsán írt közleményében a Momentum.

A párt szerint „a Fidesz gyakorlatilag ugyanúgy viselkedik, mint a szocializmus idején a pártállam. Nem elég, hogy a hozzá hű oligarchákat hizlalja, a független állami intézményeket hozzá hű káderekkel tölti fel, ellenőrzése alá vonja a médiát, vagy mint a tanácsrendszerben, a központi pártvezetés dönti el, hogy melyik város mennyi pénzt kap. Most már abban is a szocialista pártállam nyomdokaiba lép, hogy az általa veszélyesnek titulált újságírókat, ellenzéki politikusokat, aktivistákat lehallgatja, megfigyelteti. „

A tüntetés Facebook-eseménye itt érhető el.