Túszejtésre és lövöldözésre készítették fel a fehérvári diákokat

HírKlikk 2018. november 18. 06:00 2018. nov. 18. 06:00

Végh József klinikai szakpszichológus, kriminálpszichológus és túsztárgyaló tartott előadást a napokban a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban. Személyes bűnügyi történeteibe avatta be a hallgatókat, és a saját tapasztalataiból szerzett tanácsokkal látta el őket.

A feol.hu tudósítása szerint szó volt arról is, hogy miként kell viselkedni túszhelyzetben. A szakember szerint fontos, hogy kontrolláljuk mozdulatainkat, mert akár a hirtelen mozdulatok is kelthetik szökés gyanúját. Az áldozatnak muszáj az utasításokat teljesítenie. Ajánlott hangosan elismételni azt, amit megparancsoltak. Mint például: – Feküdj le a földre! – Igenis, rögtön lefekszem a földre.

– Szívességet hiába kérünk a túszejtőtől, mert tudja, ha enged, veszíthet a tekintélyéből. Célszerű magunknál hordani szeretteinkről képeket, mert az már mutat egy bizonyos élettörténetet rólunk, és akár megkedveléssel is járhat. Az egészséges emberekben – még azokban is, akik ölni készülnek – működik az ölésgátlás, és ha egy kis részét ismeri az áldozatnak, akkor még nehezebb lesz az emberölés – árulta el az előadó.

Van olyan eset is, amikor a túszejtő a saját életének szeretne véget vetni, de az öngyilkossághoz „bátortalan”. A felfogás az az, hogy senki nem halhat meg, még az elkövető sem.

Ha lövöldözés van egy folyosón, a falról visszapattanó golyók miatt nem célszerű szorosan a fal mellé állni, ahogy azt ilyenkor sokan gondolják. A legjobb megoldás az, ha a folyosó közepén leguggolva helyezkedik el az illető.

Forrás: feol.hu