Tüttő Kata: Magyarország nem olyan, mint a kormánya

HírKlikk 2023. február 7. 10:05 2023. feb. 7. 10:05

Tüttő Kata, az MSZP alelnöke volt a Spirit FM vendége hétfőn. Budapest szocialista főpolgármester-helyettese elmondta, az ellenzéki EP-képviselők feladata, hogy megmutassák: Magyarország nem olyan, mint a kormánya.

A szocialista politikus szerint az ellenzék együttműködéssel küldheti a legtöbb jelöltet az Európai Parlamentbe. „Az ellenzéki szavazók számára az lenne a legjobb, ha az Európai Parlamentbe minél több képviselőnk jutna be, akik megmutatnák, hogy van másik Magyarország. (...) Az a feladat, hogy megmutassuk, hogy az egész Magyarország nem olyan, mint a kormánya. (...) A legnagyobb eredményt akkor lehet elérni – a legtöbb képviselőt akkor lehet kiküldeni az Európai Parlamentbe az ellenzéknek –, ha együttműködés van” – hangsúlyozta Tüttő Kata. Elmondta, a  2024-es európai parlamenti és önkormányzati választásokon nem arra kell büszkének lenni, ha egy politikust sokszor újraválasztanak, „hanem ha baloldali politika az a program, amiből újra lehet választani”.

A szocialista alelnök, főpolgármester-helyettes az önkormányzatokat Magyarország utolsó demokráciatartalékainak nevezte. Tüttő szerint az önkormányzatokban még meg lehet mutatni, hogy lehet másképp kormányozni, mivel az önkormányzatokban való kormányzás is kormányzás. Az önkormányzati döntéseknél ugyan kisebbek a főösszegek, mint az államháztartásban, mégis felelősségteljes döntéseket kell hozni, „el kell dönteni, hogy abból, ami van, kire költünk. Hogy valakinek a hobbijára költünk, vagy csökkentjük a gondoskodás terhét” bölcsődei, óvodai férőhelyek létrehozásával vagy idősotthonokban, illetve, hogy a közösségi tereket kik használják – fejtette ki gondolatait Tüttő. „Ez az, amiben mi egy másik utat mutatunk” – mondta a baloldali önkormányzati vezetőkről. Hangsúlyozta, az előválasztás nem közpolitikai cél, hanem egy eszköz; „egy nagyon jó eszköz arra, hogy ott, ahol verseny van, ahol sok szereplő van, ott ki lehessen választani azt az egy szereplőt, akivel a legnagyobb esély van”. Tüttő hozzátette, ki kell használni ezt az eszközt, ha már rendelkezésre áll. Budapest főpolgármester-helyettese kiemelte, a 2024-es választásokig hátralévő több mint egy évet a baloldali közösségek megerősítésével és a pártok belső felkészülésével kell tölteni.

Arról a meg nem erősített hírről, hogy ő lenne majd a szocialista párt EP-listavezetője, azt mondta, az MSZP demokratikus közösség, amelyben „nem a vezető jelent be dolgokat, hanem a közösség maga dönt”. Tüttő Kata „szerencsés pártnak” nevezte az MSZP-t, amiért sorai között tudhatja Andor László volt európai uniós biztost és több korábbi EP-képviselőt, például Gurmai Zitát, aki ma is meghatározó szerepet tölt be az Európai Szocialisták Pártja nőszervezetében, vagy Harangozó Gábort, aki agrárügyekkel foglalkozott az EP-ben. Az MSZP alelnöke elmondta, főpolgármester-helyettesként ő maga az európai polgármesterek Európai Parlament melletti testületében dolgozik, egyetlen magyar bizottsági elnökként tavaly a testület klíma- és energiabizottságát vezette, az európai politikák helyi megvalósításával és a helyi valóság európai politikába való beépítésével foglalkozik. Tüttő hozzátette, a városoknak kell egy szövetséges az Európai Parlamentben is, és mivel az Orbán-kormány gyakorlatilag minden önkormányzati forrást központosított, beleértve az uniós forrásokról szóló döntéseket is, jelölése az EP-listavezetői posztra „lehet, hogy nem olyan rossz ötlet”.