Úgy tűnik, mégis el akarja venni a Zsolnay Örökségkezelőt Pécstől az állam

HírKlikk 2020. április 21. 20:01 2020. ápr. 21. 20:01

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleménye szerint, ők nagyon akarnak tárgyalni a színház és a Nonprofit Kft. (ZSÖK) helyzetéről és támogatásáról, de a pécsi városvezetés elzárkózik ettől. Érdekes módon, 2018-ban nem adott ki közleményt az EMMI, pedig akkor is csökkent a színház önkormányzati finanszírozása, miközben az állami nőtt – írja a Pécsi Stop, megemlékezve arról, hogy a tárgyalások azért szakadtak meg az önkormányzat és az EMMI között, mert a minisztérium nem válaszol az önkormányzat leveleire.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke írásbeli kérdést nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy miért nem kapta meg sem a Pécsi Nemzeti Színház, sem pedig a ZSÖK a nekik járó állami támogatást.

bama.hu-hoz eljuttatott közleményében az EMMI a Péterffy Attila polgármester által vezetett önkormányzatot jelöli meg felelősként a tárgyalások megszakadásáért,

„a Pécsi Nemzeti Színház közös működtetését Péterffy Attila, Pécs polgármestere kezdeményezte az Emmi kultúráért felelős államtitkárságánál, a személyes egyeztetés után a polgármester jelezte, hogy még áttekintik a lehetőségeiket az önkormányzati fenntartói támogatás mértékéről, erre azonban nem került sor.

A minisztérium később egy levélből értesült arról, hogy Pécs városa – fenntartóként – a tavalyi összegnél 47 millió forinttal kevesebbel, 270 millió forinttal kíván hozzájárulni a Pécsi Nemzeti Színház működéséhez.

Az Emmi a Zsolnay Örökségkezelő ügyében is kezdeményezte az egyeztetést a közös működtetésről – meggyőződésünk ugyanis, hogy a Bóbita Bábszínház, a Pécsi Balett és a Pannon Filharmonikusok is stratégiai jelentőséggel bírnak. A városvezetés azonban ebben a témakörben is elzárkózott. Mindezek ellenére, a kultúráért érzett felelősségünk jegyében, Pécs vezetésénél szorgalmaztuk a tárgyalások folytatását."

A lap emlékeztet arra, hogy az egykori kulturális államtitkár, Hoppál Péter 2016-ban az állami többlettámogatást még szimbolikus értékűnek ítélte, és azzal sem volt baja kulturális államtitkárként, hogy emiatt az önkormányzat csökkentette a ZSÖK városi finanszírozását. Most azonban már más a helyzet, a Pécsi Stop szerint, Hoppál beismerte, hogy az állam elvinné a ZSÖK tulajdonjogát.

A cikkben pontos adatok is olvashatók: tavaly 317 millió forint volt a városi támogatása a Pécsi Nemzeti Színháznak (bár egy ideig 250 millió forint volt előirányozva), 2018-ban viszont a mostanihoz hasonlóan, 270 milliót kapott a teátrum. Akkor azonban nem adott ki közleményt a minisztérium, holott 2017-ben még 292 millió forintos támogatást adott a város a színháznak, tehát akkor is volt csökkenés az előző évi támogatáshoz képest.