Új fegyvert találtak Orbán Viktor ellen Brüsszelben

Nagy András 2019. április 12. 12:38 2019. ápr. 12. 12:38

Már biztos, hogy a Fidesz frakciótagságáról csak a május 26-i európai parlamenti választások után döntenek a Néppártban (EPP). Azonban az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága a minap elfogadott egy javaslatot, ami lehetővé tenné, hogy az EP politikai-ideológiai alapon is vizsgálja a frakciók összetételét.

Ha a közeljövőben esedékes szavazáson maga az EP is rábólint, a jelenleg felfüggesztett Fideszt a választás után akár úgy is kiakolbólíthatják a néppárti képviselőcsoportból, hogy Orbán Viktor állítólag már megegyezett az EPP-vel a pártcsaládi csatabárd elásásáról. A friss javaslatról az atv.hu cikke szerint a napokban már fideszes európai parlamenti képviselők is úgy beszéltek a brüsszeli folyosókon, mint egy új fegyverről.

Különösen akkor lehet ez fegyver egy új összetételű európai parlament kezében, ha a Brexit halasztása miatt Nagy-Britanniában is megtartják az EP-választást. Ez esetben a jelenleg „ellenzéki” szocdem pártcsalád, az S&D kerülhet többségbe a parlamentben, mivel a brit Munkáspárt közel 20 képviselőt küldhetne az EP-be, viszont a konzervatívok vélhetően továbbra sem a néppárti frakcióba tagozódnának. Ráadásul, ha a Néppárt által kijelölt „három bölcs” jelentéséből is az derülne ki, hogy a Fidesz már nem képviseli a középpárti, európai jobboldali alapértékeket, pláne vége lehet a Fidesz frakciótagságának az EPP-ben.

Közben már az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyes államok Európában kezdenek elmozdulni az illiberális demokrácia irányába, és arra szólította fel az Európai Unió tagországait, hogy tartózkodjanak az ilyen rendszerek létrehozására irányuló kísérletektől.

Az EGSZB szerint jelentős politikai erők dolgoznak az európai liberális demokrácia ellen azzal a céllal, hogy lerombolják az Európai Uniót. A szervezet szerint bár ezek a pártok egyelőre elsősorban szélsőjobboldali mozgalmakhoz köthetők, egyes tagállamokban már kormányon vannak – utaltak alig félreérthetően a Fidesz-kormányra. A bizottság szerint gazdasági kényszerintézkedéseket kell bevezetni arra az esetre, ha valahol nem tartják tiszteletben az uniós értékeket.