Új fideszes roma szervezet veszélyezteti Farkas Flórián birodalmát

HírKlikk 2019. szeptember 4. 07:33 2019. szept. 4. 07:33

Már több mint 170 ezren regisztrálták magukat a roma névjegyzékben: ez a feltétele annak, hogy a magukat cigánynak valló szavazók részt vehessenek a roma nemzetiségi választáson. A kisebbségi voksolást egy időben tartják az önkormányzati választással. Az eredmény alapján alakul ki az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) összetétele, végső soron pedig az is eldől, hogy melyik szervezet jelöltje indul legnagyobb eséllyel az elnöki posztért.

A Népszava cikke szerint az önkormányzati választás kampányában előkerült Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, a Lungo Drom elnöke is, aki botrányos ügyei miatt évek óta igyekszik mellőzni a sajtónyilvánosságot. Szervezete jelöltjeinek bemutatkozó rendezvényén jelent meg Szolnokon. A városi televízió tudósítása szerint Farkas Flórián arra hívta fel a figyelmet, hogy ha megakad az a felzárkózási folyamat, amit közel két évtizede indítottak el a Fidesszel, akkor a „cigányság élethelyzete visszarendeződik”.

Az Országos Roma Önkormányzat egyik korábbi elnöke, Kolompár Orbán is aktivizálta magát, és újjászervezte az MCF-et: a rövidítés most a Magyarországi Cigányközösségek Fóruma elnevezést takarja. A lap börtönmúltjára vonatkozó kérdésére megjegyezte: ha őt elítélték olyan cselekményért, amelynek nem volt károsultja, akkor elképzelhető, milyen büntetést lehetne kiszabni bizonyos más cigány politikusokra.

A Népszava összeállítása meglepetés szervezetként említi a Fiatal Romák Országos Szövetségét (Firosz), amely a jelölt-állítási statisztikák alapján egyedüliként tud lépést tartani a Lungo Drommal. A szövetség elnöke ifjabb Farkas László, Tiszabura volt polgármestere, aki megerősítette, hogy szimpatizál a Fidesszel. 

A Nemzeti Választási Iroda honlapján a kedd kora délutáni adatok szerint a Lungo Drom 843, a Firosz 726 jelöltnél járt. Ifjabb Farkas László a lapnak tagadta, hogy a Firosz előretörése mögött komoly anyagi források áll. A szervezet vezetője szerint bár néhány vállalkozó valóban segíti a Firoszt, alapvetően a „saját spórolt pénzeiket” teszik be a kampányba, a kormányzattól pedig – állította – nem kapnak támogatást.

Forrás: Népszava