Új híd épülhet Magyarországon

HírKlikk 2021. március 1. 05:30 2021. márc. 1. 05:30

Konkrét előrelépés történt a Murakeresztúr és a horvátországi Kotor közötti közúti és gyalogos híd megépítésével kapcsolatban.

A Mura felett átívelő híd és a hozzá kapcsolódó határátkelő előzetes tervezőjét nemrég választotta ki a beruházó, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). A közbeszerzési eljárást hét cég közül a Roden Mérnöki Iroda Kft. nyerte el, nettó 57,1 millió forintos ajánlattal – írja a zaol.hu.

A projekt nem kizárólag a murakeresztúri átkelőre vonatkozik (mely egy 170 méter hosszú, négytámaszú híd lesz), hanem 1595 méter kétsávos közút, valamint 3295 méter hosszú kerékpárút kivitelezésének előkészítését is célozza. Mivel a közelmúltban magyar oldalról felmerültek más helyszínek is, a Mura menti horvát ajkú magyarországi településeket tömörítő Mura Régió Európai Területi Társulás (EGTC) közleményben állt ki az eredetileg tervezett helyszín mellett.

A Mura Régió EGTC és a NIF konzorciumban adta be 2019. májusában a Magyarországot Horvátországgal összekötő közúti híd tervezésének pályázatát, amelyet hosszú évek egyeztetése előzött meg. A két ország kormánya jóváhagyta egy új közúti határátkelő létesítését, amelynek feltétele az új Mura-híd megépítése, valamint a hozzá tartozó határátkelők infrastrukturális fejlesztése. A híd a Zala megyei Murakeresztúr és a Muraköz megyei Kotor között, a meglévő vasúti híddal párhuzamosan helyezkedne el.

A híd kocsipálya szélessége 10 méter lesz, melyhez 2,4 méter széles gyalogos- és kerékpárút társul, valamint egy 0,78 méter széles üzemi járda is csatlakozik, így a híd teljes szélessége 14,25 méter.

Forrás: zaol.hu