Új korszak indul a német politikában

Sebes György 2021. október 16. 12:05 2021. okt. 16. 12:05

Németországban a jövő héten megkezdődhetnek az érdemi tárgyalások egy új koalíciós kormány megalakulásáról. Az előzetes egyeztetések ugyanis eredményesek voltak, így nincs akadálya annak, hogy a szociáldemokraták, a Zöldek és a szabad demokraták vezető testületei is megadják a felhatalmazást a konkrét megbeszélésekre.

Nincs jó szezonjuk körülöttünk a kormányoknak és miniszterelnököknek. Alig több mint egy hét alatt bukott az osztrák kancellár (egyelőre véglegesen) és a román kormányfő (egyelőre ideiglenesen). A választások nyomán búcsúzhat a hatalomtól Orbán Viktor barátja, Andrej Babis is, akinek nem hozott sok szerencsét, hogy a magyar miniszterelnök kampányolt mellette. 

Ebben a zűrzavarban üdítő kivételnek látszik Németország. Ott ugyanis a jelek szerint rendben haladnak a dolgok. A szociáldemokraták megnyerték a szeptember utolsó vasárnapján tartott szövetségi parlamenti választást és kancellárjelöltjüknek, Olaf Scholznak most minden reménye megvan rá, hogy ő alakíthat kormányt. Ehhez „mindössze” annyi kellett, hogy a – papírforma alapján – meg tudjon egyezni a Bundestagba harmadik és negyedik helyen bejutott Zöldekkel és liberálisokkal. 

Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a szövetségi kormányt legutóbb 16 éven át vezető kereszténydemokraták ellenzékbe szorulnak. Hiába jelentkezett kancellár-jelöltjük, hogy szívesen összeállítja a koalíciót, amennyiben az SPD-nek nem sikerül, erre aligha lesz szükség. Most visszaüt, hogy Armin Laschet elég rosszul szerepelt a kampányban, a kancellár-jelöltek vitáiban és több hibát is elkövetett. A leköszönő kancellár, Angela Merkel így nem neki adja majd át a kormányrudat és távozása még fokozottabb hiányérzetet kelt majd. Ám Laschetnek meg kell barátkoznia a gondolattal, miszerint a német választók többsége úgy vélte, inkább Scholz képes Merkel örökébe lépni. Várhatóan a CDU is levonja majd a konzekvenciákat mindebből, hiszen már teljes tisztújítást hirdettek az év végéig. Ami azért is figyelemre méltó, hiszen az új pártvezetés csak az idén január óta működött.

Az is biztos azonban, hogy ha a hivatalos koalíciós tárgyalások sikerre vezetnek, már semmi sem lesz olyan, mint eddig volt. Nem véletlenül jegyezte meg a szabad demokraták elnöke, Christian Lindner, hogy az eddigi tárgyalások hangulata és eredményei azt jelzik, „korszakváltás következik a politikai kultúrában". Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke arról beszélt, hogy „a haladás koalícióját" készülnek megalakítani. Olaf Scholz viszont úgy fogalmazott, jó jövője lesz Németországnak, ha a közös kormányzásra készülő pártok továbbra is úgy működnek együtt, mint eddig.

Ezek persze csak szavak. A kérdés az, hogy a következő hetekben sikerül-e áthidalni a nagyon is különböző három párt kétségkívül meglévő ellentéteit. A szociáldemokraták programjának középpontjában – az ipar ökológiai alapú modernizálása mellett – a digitalizálás és a megújuló energiaforrások használatának előmozdítása, valamint a nyugdíjak biztonsága és a minimálbér emelése áll. A zöldek természetesen a környezetvédelemre helyezik a fő hangsúlyt. Baerbock azt mondta, a cél a piacgazdaság olyan formájának kialakítása, amelyben egyszerre érvényesülnek szociális és ökológiai szempontok. A liberálisok a pénzügyi stabilitást és a bürokrácia csökkentését tartják a legfontosabbnak. Nem áthidalhatatlan problémák, de az látszik, hogy az elképzeléseket még össze kell csiszolni. 

A külpolitikában viszont lényeges változások nem várhatók. A három párt már korábban hitet tett többek között az Európai Unió erősítése mellett. Ez egyébként nem jó hír Orbán Viktornak, aki néhány közeli szövetségesének elvesztése után azzal is számolhat, hogy erőteljesebben kérik rajta számon a jogállamiság betartását és nem nézik jó szemmel a Brüsszel ellen folyamatosan vívott „szabadságharcát” sem. Vagyis nyilván azt várják tőle, hogy a jó magyar-német kapcsolatok folytatásáért vegyen majd vissza kissé harcosságából. 

Négy éve, a legutóbbi Bundestag-választás után majdnem egy fél évig tartott, amíg megalakult a kormány. Addigra sikerült összehozni a nagykoalíciót, amelyet a CDU vezetett, de részt vett benne az SPD is. Olaf Scholz most abban bízik, hogy a három párt elvi megállapodása nyomán az érdemi tárgyalások sokkal gyorsabban lezajlanak. Azt mondta, legkésőbb karácsonyig megalakul a kormány. A II. világháború óta egyébként még sosem fordult elő, hogy a német szövetségi kormányt három partner alkotja. Ez is jelzi, hogy mindenképpen új korszak kezdődik Németországban.