Új korszak nyílt az oroszországi tüntetések történetében

HírKlikk 2021. január 26. 17:50 2021. jan. 26. 17:50

Új korszak kezdődött az oroszországi tüntetések történetében a Navalnij melletti szombati megmozdulásokkal – vélekedik a jobboldali konzervatív német Die Welt. Az ellenzéki vezető ugyanis meg tudta mutatni, hogy nem csak Moszkvában és Szentpéterváron elégedetlenek sokan, hanem mindenütt. A résztvevők 42 százaléka mondta, hogy első ízben vesz részt ilyen megmozduláson. A kérdés most az, hogyan folytatódik a tiltakozás. Szombatra újabb tüntetéseket hirdettek meg, s megmutatkozik majd, hogy Navalnij új mozgalma – az állam általi megfélemlítés ellenére – képes-e tartós dinamikát kialakítani.

Navalnij és harcostársai számára a szombati nap nagy siker volt: az állam kampányt indított, hogy távol tartsa az embereket a tüntetéseken való részvételtől, és mégis, Oroszország 128 városában voltak tiltakozó megmozdulások, bár a résztvevők számáról szóló adatok erősen eltérnek – írja a Die Welt. A döntő azonban nem is a tüntetők száma, hanem a tüntetések földrajza: Navalnij ugyanis meg tudta mutatni, hogy nem csak Moszkvában és Szentpéterváron elégedetlenek sokan, hanem mindenütt. Ilyenre Oroszország legújabb történelmében még nem volt példa. Egy moszkvai intézet minden nagyobb tüntetésnél, így ezúttal is végzett felmérése szerint a résztvevők 42 százaléka mondta, hogy első ízben vesz részt ilyen megmozduláson, és az újonnan csatlakozók aránya még soha nem volt ilyen magas. Az állami propagandával ellentétben, sok olyan fiatal felnőtt volt, aki a Putyin-érában szocializálódott, de már nem rokonszenvez a Kreml urával. 

Navalnij taktikája bevált: videója, amely állítólag Putyin Fekete-tenger partján lévő palotáját mutatja be, új elégedetleneket mozgósított. Sok orosz ember számára nyilván elviselhetetlen volt látni a putyini pompát, miközben a reáljövedelmek évek óta csökkennek. 

A kérdés most az, hogyan folytatódik a tiltakozás. Navalnij harcostársai szombatra újabb tüntetéseket hirdettek meg. Az országszerte őrizetbe vett 3324 ember közül soknak nyilván arra kell számítania, hogy kirakatperekben valós szabadságvesztésre ítélik őket. A Navalnij harcostársaira és családjaikra gyakorolt nyomást nyilván fokozza majd a hatalom. Szombaton megmutatkozik, hogy Navalnij új mozgalma – az állam általi megfélemlítés ellenére – képes-e tartós dinamikát kialakítani. Ha ez bekövetkezik, akkor új oroszországi tiltakozási hullámról lehet beszélni, olyanról, amely túlmegy a hagyományosan elégedetlenek körén. 

De még ez sem jelenti majd azt, hogy Putyin döntő mértékben meggyengült volna. Ugyanakkor a dumába szóló választások évében a Kreml ura számára ez elegendő ok lenne az idegességre. Sajnos azonban a belarusz példa azt mutatja: még a hónapokig tartó tiltakozások sem elegendőek ahhoz, hogy szükségszerűen kilökjék a nyeregből az államhatalmat – írta a Die Welt.