Új magyar intézményt alapít a CEU

HírKlikk 2020. október 6. 17:55 2020. okt. 6. 17:55

Az EU Bíróságának döntése után, úgy döntött a CEU, hogy új intézményt alapít Magyarországon, de Bécset sem hagyják ott.

A 444 számol be arról, hogy az EU Bírósága világos üzenetet küldött, letették a garast az EU alapértékei és az akadémiai szabadság mellett – többek közt erről beszélt Michael Ignatieff, a CEU rektora keddi sajtótájékoztatóján, amelyen az Európai Unió Bíróságának friss döntését kommentálták az egyetem vezetői. A bíróság döntése értelmében az úgynevezett lex CEU, ami 2017-es megalkotása után megnehezítette a CEU budapesti működését, ellentétes az EU-s joggal, emiatt meg kell semmisíteni.

„A bírósági döntés lehetőséget biztosít arra, hogy a Budapesten működő campus továbbra is Magyarország felsőoktatásának fontos része maradjon” – mondta a rektor. Az egyetem vezetői bejelentették azt is, hogy a megmaradt budapesti campuson egy új egyetemi intézetet is nyitnak, a CEU Demokrácia Intézetet, ami a demokráciát fogja kutatni, és továbbviszi az egyetem bizonyos programjait, például a Bibó István Szabadegyetem munkáját.

Az is kiderült, hogy a CEU több dolgot is tervez Magyarországon, amelyekkel szeretnék fenntartani és erősíteni az együttműködést a magyar felsőoktatás résztvevőivel, de idő kell ahhoz, hogy mint közösség, eldönthessék, pontosan mit csinálnak majd Budapesten.

Azt kiemelték, hogy Bécset továbbra is otthonuknak tartják, mert az osztrák társadalom örömmel fogadta őket. A mostani bírósági döntés a CEU szabadságát állította vissza ahhoz, hogy egyáltalán ezen gondolkozhasson. Az mindenképp felmerül, hogy akár bővítik is majd a jövőben a budapesti képzési tevékenységüket, de az ezzel kapcsolatos tervezést egyelőre a koronavírus is akadályozza, emiatt ugyanis az osztrák-magyar határ is nehezen átjárható ezekben a hónapokban.

Azt is elárulták, hogy a költözés 200 millió euróba került, de nem gondolkodtak még azon, hogy anyagi kárpótlást kérjenek a magyar államtól.

Forrás: 444.hu