Új műsorhoz új férfi kell!

Lovász Péter 2019. november 15. 15:02 2019. nov. 15. 15:02

A KATA méltán népszerű adónem a kisvállalkozók körében, de orvosolni kellene azt a fogyatékosságát, hogy gyakran valójában bújtatott munkaszerződésre ad módot - mondta Parragh László, az MKIK elnöke a kamara elnökségi ülésén. Az ülésen Varga Mihály pénzügyminiszter is jelen volt, és maga is úgy gondolja, hogy a KATA megérett a változtatásra, de ez jövő januártól még nem esedékes. És lássunk csodát: a megbeszélésen - szőrmentén ugyan, de - egyéb témákról is szó esett. Csak nem megújul a kamara?

A bújtatott munkaszerződéssel dolgozó munkavállalók egyelőre nyugton lehetnek. A kamara elnöke viszont aggódik a KATÁs vállalkozókért, ugyanis nagyon alacsony lesz a nyugdíjuk.A "bujtatott munkavállaló" öregségi nyugdíját majdan a KATA befizetések alapján fogják megállapítani amely így csekélyke jövedelem lesz. Indokolt, s már-már megható ez az aggodalom, amelyet Parragh László a nagy (mellesleg kötelező) vállalkozói közösség aprócska tagjai iránt érez. Hogy miért most e hirtelen fellángolás, amikor a KATÁs vállalkozók évek óta ragaszkodnak a katájukhoz és kockáztatják az alacsony nyugdíjat, nem igazán tudható. A KATA eredetileg azzal a céllal született, hogy bevonja az adózás körébe a korábban eltitkolt, fekete jövedelmeket. Ez a terv sikerrel járt, a költségvetésnek több a bevétele, a kisvállalkozó nyugodtabban alszik, mert nem kell rettegnie, hogy rajtakapják a jogellenes adómegtakarításon.

A jelek szerint most a PM a kamara áldásával a KATA felülvizsgálatára készül - attól az aggodalomtól vezetve, hogy később ugyan milyen kevés lesz a KATÁs vállalkozók nyugdíja. Persze lehet ebben a szándékban egy mellékszál is: a PM szívesen rátenné a kezét a  kisvállalkozók pillanatnyilag jogszerűen adózatlan jövedelmének egy részére. Parragh úr pedig ebben a jelek szerint készségesen segédkezne, persze csakis a vállalkozók érdekében, hiszen  sokszor a munkáltató  bírja rá munkavállalóit, hogy KATÁs adózást válasszanak a munkaviszony helyett. Pedig a dolog a vállalkozók és a munkavállaló szempontjából is egyszerű számítás kérdése: a munkát adó vállalkozó számára a munkaviszonyban foglalkoztatottak összes költsége (adók, járulékok, bérek stb) lényegesen magasabb, mint a KATÁs vállalkozókkal kötött szolgáltatási szerződés ellenértéke. És adott pillanatban a kisadózó is lényegesen kevesebb közteherrel birkózik, mintha alkalmazott volna, aminek ára lesz a majdani alacsony nyugdíj.

Mindennek fényében különös figyelmet érdemel, hogy a tanácskozáson a kamara elnöksége a fenntartható fejlődés fundamentális elemeit is számon kérte, mondván: ha bármelyik csorbát szenved, abból bajok adódhatnak a gazdaságban. Ilyen tényezők például a kiszámítható, fegyelmezett költségvetési politika, a munkára ösztönző adópolitika, az árfolyam-stabilitás, a fenntartható hitelezés, a kiszámítható jogszabályi környezet, bürokrácia-csökkentés, a tudásalapú gazdaság irányába való elmozdulás.

Ezekhez képest a KATA ügye - semmiség.  Az MKIK eddig kétségkívül sikeres szervezet volt, amennyiben szép summát kasszírozott a tagdíjakból, miközben elejét vette annak, hogy a vállalkozók tiltakozzanak a fojtogató adók és az ostoba bürokrácia ellen, ráadásul számottevő része volt a közoktatás és a szakoktatás padlóra küldésében. Lehetséges, hogy a kamara most új utakra tér, s megkísérli hallatni a vállalkozói közösség, vagy az értelem szavát a gazdaságpolitikában is? Parragh Lászlóval ez nem sikerülhet. Az új műsorhoz új férfi kell! Talán ideje lenne a tisztújításnak!