Új, nagyméretű forintérmét hoz forgalomba a jegybank

HírKlikk 2020. május 27. 05:00 2020. máj. 27. 05:00

Folytatódik az MNB emlékérme kibocsátási programja. A következő darabot május 29-én adják ki, az apropó pedig Harsányi János születésének 100. évfordulója. Ahogy azt már megszokhattuk, az érmék két különböző névértéken kerülnek forgalomba, az egyik 10 000 forinton a másik 2 000 forinton kerül bevezetésre.

Az érméket Pelcz Balázs tervezte, egyik oldalukon a Nobel-díjas magyar származású tudós, közgazdász látható, akit a játékelmélet továbbfejlesztőjeként emlegetnek, illetve az információ gazdaságtanának megalapozásához ugyancsak hozzájárult – írja a Pénzcentrum.

Az érme hátoldalán pedig egy háromszög alakú lépcsőház közepéből felvezető létra látható. A recézett szélű emlékérme elég nagy lesz a forgalmi pénzekhez képest: átmérője 38,61 milliméter. Összevetésképp a legnagyobb forgalomban lévő forintérme, a 200-as átmérője 28,3 milliméteres.

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is. Állásfoglalásuk szerint, az érmék forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül, már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után, jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

 

Forrás: Pénzcentrum