Új Orbán-modell: ne maradj otthon, autózz!

Németh Péter 2020. április 6. 10:43 2020. ápr. 6. 10:43

Félmosollyal az arcán, videofelvétel készíttetése közben jelentette be a facebookján Orbán Viktor, hogy aláírja a parkolás ingyenessé tételét hétfőtől – ezzel is segítve a járvány elleni harcot. És ott, a szemünk láttára, biggyesztette oda kézjegyét a rendeletre. Nem, nem azt jelentette be, hogy a járvány miatt a családja fogja a legtöbbet veszíteni, nem azt jelentette be, hogy leállítja a tao-pénzek juttatását a labdarúgásnak, kézilabdának és a többi sportágnak, hanem újra az önkormányzatok pénzéhez nyúlt, a gépjárműadó elvétele után.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy a kormány szlogent változtatott: miközben Müller Cecília éppen bejelentette, hogy Budapestet és Pest megyét hamarosan eléri a tömeges megbetegedések időszaka, és a járvány megjelenése óta folyamatosan hangsúlyozza az eddigi egyetlen lehetséges védekezést, az otthon maradást, Orbán Viktor felszólított mindenkit: ne maradj otthon, ülj autóba, hisz' bárhol megállhatsz, nem kerül pénzedbe, a kocsidban védett vagy, míg a tömegközlekedés veszélyes. Az intézkedésnek ugyanis ez az igazi üzenete, vagyis a miniszterelnök egy laza mozdulattal kidobta a  „Maradj otthon” szlogent, lecserélve azt az „Ülj be az autódba, és közlekedj” felszólításra. Tette pedig mindezt az ugyancsak általa meghirdetett kijárási korlátozás idején.

Az intézkedés mindenképpen hamis tehát, pont szembemegy az eddigi akarattal, Hisz' túl azon, hogy lényegében biztatást ad a mozgásra, a járvány szempontjából is kártékony, mert azok az emberek, akik most felbátorodnak, tényleg elindulnak, de egyszer csak kiszállnak az autójukból. Ily módon növelve a járvány terjedésének lehetőségét; egyszerűen többen lesznek az utcán.

Azt írtam: szembemegy a kormány eddigi akaratával, de nem megy szembe azzal az akarattal, amely mindig is jellemezte Orbán Viktort: végtelenül zavarta az önkormányzati rendszer, a kormánytól, tőle független aktorok jelenléte. Mindez azonban – amíg a helyhatóságokat zömében fideszesek vezették, kevésbé jelentett számára akadályt, hogy érvényesítse szándékait. Október 13-a után viszont forr benne a düh a rendszer ellen. Sokkal szimpatikusabb számára az orosz modell, ahol az önkormányzatok csak egy színes kitűző Putyin zakójának hajtókáján. Vannak, de valójában igazi hatáskörök nélkül, pénzüktől megfosztva, vagy éppen lehetőséget sem adva, hogy legyenek bevételeik. Most ezt a lehetőséget pillantotta meg itthon a mi miniszterelnökünk; elérkezett az októberi meccs visszavágójának ideje. Most került olyan helyzetbe, hogy ő mondhatja meg, hogy az ellenfélnek milyen védekezési lehetőségei vannak, ő rendelheti el, hogy fedetlen fővel és védtelen arccal fogadja az ő jobbhorgait. Bocsánat, nem: balegyeneseit. Már, ha az ő esetében egyáltalán használható az egyenes szó.

Itt az idő tehát, hogy Orbán mindent megszerezzen, amire korábban vágyott, nem pusztán a korlátlan hatalmat, hanem az ebből adódó lehetőségeket is. Így például a budapesti parkolási rendszert, amelyre már régen fájt a foga. Sokak meggyőződése, hogy az soha többet nem fog visszatérni az önkormányzatokhoz, központosítani fogja a rendszert, és a végén valamelyik stróman-oligarcha kezében fog kikötni. Mert az ebből származó bevételek ugyan elenyészőek a költségvetéshez mérten, de egy-egy vállalkozó zsebében nagyon is jól mutatnak.

Hogy hol és milyen pénzeket, hatásköröket lehet még elvenni az önkormányzatoktól, azt nyilván máris számba vette a kormányfő, azután pedig különösen, hogy a teljes gyámság alá helyezésük egy lépésben nem sikerült, valamilyen okból ebből kihátrált. De az e területen dolgozók szerint, biztosan nem ért véget – ahogy Orbán mondaná – a hadjárat; újabb területeket fog elvonni, felügyelete alá helyezni a járvány leple alatt. Hogy aztán, annak elmúltával, már ne is változzon a helyzet: minden egy kézben összpontosuljon.

Itt és most egy biztató megoldás maradt: autóval kimehetünk tüntetni, a demonstráció alatt nem kell fizetnünk a parkolásért.