Uj Péter a trollkurzus számonkérőszéke előtt

Puzsér Róbert 2021. február 23. 12:48 2021. feb. 23. 12:48

Harsogó címlapokon ünnepli a kormánymédia, hogy „zsidózás” vétségén kapta Uj Pétert, a !!444!!! alapító-főszerkesztőjét.

S mert ez nem elég: Uj Péter hebegve-habogva magyarázkodik a Pesti Srácok munkatársának felelősségre vonásást hallva, épp mint Karácsony Gergely, amikor Földi-Kovács Andrea a Jobbik antiszemitizmusával revolverezte a Hír TV stúdiójában. Nagyon kellemetlen.

Csakhogy ebben a 2005-ös levélben nincs semmiféle zsidózás – valakit zsidónak nevezni ugyanis még nem az –, van viszont benne szexizmus, body shaming, politikai korrektséget sértő viccelődés. Uj Péter pedig ahelyett, hogy visszautasítaná a Pesti Srácok vádaskodását, dadogva sorolja az enyhítő körülményeket, s hivatkozik közismerten liberális és antirasszista értékrendjére.

Uj Péternek nem kéne úgy tennie, mintha a Pesti Srácokat tényleg zavarná a politikai inkorrektség. Egyáltalán nincs semmi szégyellnivaló azokban a mondatokban, amelyekkel a hazai hungarizmust újjászervezni igyekvő Bácsfi Diánán gúnyolódik:

„térdre nyilas pucsíttani,
s*ggenbüntet fityma rabbi!
tennap hallottam [m]értékadó judeopata körökben, hogy ez a sz@roskurv@ bácsfi dijána is kok zsidó, mint a szabóalby, seggenburgerrul maggyarosittott! zsidó nemzsidó, baszottronda gusztustalan csótány, 1 kiló kokóval se tunnám korpásongyalázni, még ha úgy pucsítana is, mint a szálasi akasztása közben, ez a tény pediglen politikailag incorrect! ha beszopol mindent kisk*csög, a politikus levágja a kisp*csöd!!!!”

Nos, ez az email a legendás Matula Magazin visszafogottabb pillanatait idézi – Uj Péternek leginkább büszkének kéne lennie arra, hogy 2005-ben ez a szellem, ha máshol nem, levelezésben még élt az Index szerkesztőségében, a 444 főszerkesztője mégis úgy viselkedik, mint akit egy feminista szervezet metoo-törvényszéke főbenjáró bűnügyben hallgat ki. Miért teszi ezt magával Uj Péter?

A válasz egyértelmű: Uj Péter azért magyarázkodik a Pesti Srácok véleménypribékjének, mert az elmúlt években a vezetése alatt álló szerkesztőség e levél tartalmának tizedéért bélyegzett meg és rekesztett ki kulturális szereplőket, médiaszemélyiségeket és politikusokat. Az a nyelv, amit Uj Péter 2005-ben használt, 1968 nyelve, a liberalizmus nyelve, a szabadság nyelve, a gonzó újságírás nyelve – s lám: 2021-ben Uj Péter az általa meghonosított képmutatás és nyelvi terror áldozatává válik.

Miért diktál Uj Péter a szerkesztőségének és a magyar társadalomnak olyan prűd szellemet, amely még a Pesti Srácok médialakája előtt is feszengésre kényszeríti, mert ennyire idegen a jobbik énjétől? Kell-e ennél jobb pillanat megérteni, hogy ezen az úton neki és a balliberális kurzusnak sürgősen vissza kell fordulnia? Nem ártana, ha Uj Péter feltenné magának a kérdést: biztos, hogy a 2005-ös önmaga miatt kell szégyenkeznie, amiért az önfeledten viccelődni merészelt valamivel, ami tényleg egy vicc, nem pedig a 2021-es önmaga miatt, aki remegő térdekkel áll az illiberális kurzus számonkérőszéke előtt?