Újabb 6,4 milliárd Rogán Antal első munkahelyének

Zutyu 2022. február 6. 07:20 2022. feb. 6. 07:20

A Hírklikk adatkérése nyomán kikerültek a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződései, amikből kiderül, újabb milliárdokat kapott a Batthyány Lajos Alapítvány, de az is, hogy erre az évre eddig 20 milliárd forintnyi szerződést kötöttek kormányzati kommunikációra Balásy Gyula cégeivel. 

A Hírklikk a napokban az Átlátszó közérdekű adatigénylési platformján rákérdezett, miért nem elérhetőek a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződései. Rogán Antal minisztériuma eddig nem reagált, viszont váratlanul kikerültek a szerződések a kormány honlapjára. E szerint újabb milliárdokhoz jutott az év végén a Batthyány Lajos Alapítvány, ami azért is „híres”, mert ez volt Rogán Antal első munkahelye. Az alapítványról mostanság annak kapcsán lehet hallani, hogy különféle kormányközeli szervezetek működését az ő közbeiktatásukkal pénzeli a kabinet. Ilyen például az Alapjogokért Központ, amit a cinikusan Jogállam és Igazság Kft-nek elnevezett cég működtet. Csak hozzájuk, a Batthyány Alapítványon keresztül, több mint másfél milliárd forint került. Most decemberben „Pénzbeli vagyoni juttatás teljesítése az alapítvány alapító okiratában meghatározott célok elérése érdekében” címén jutott nekik 6,4 milliárd forint. 

Nem spórol az idén sem a kormányzati kommunikációval a Rogán-tárca. A legkisebb szerződésük csaknem 100 millió forintról szól és a tárca kommunikációját kell cserébe menedzselni. De persze ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátására, valamint az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása” címén egyszer egy 7 milliárd 874 millió 015 ezer forintos, majd pedig egy 11 milliárd 811 milliós szerződést kötöttek a New Land Médiával és partnercégével. Ezek a vállalkozások a kabinet kedvenc „plakátosának”, Balásy Gyulának az érdekeltségei. 

Megtudhatjuk a szerződéses listából azt is, hogy a „JóKor” magazin – ami a nyugdíjasoknak küldött propaganda újság – tavalyi utolsó számára 343 millió 340 ezer forintot költött el a propagandaminisztérium. A tárca adott a Magyar Államkincstárnak is pénzt propagandára. A családi adó-visszatérítéssel kapcsolatos, kormányzati tájékoztató levelek kiküldésére 256 milliót. Ugyanakkor a 13. havi nyugdíjról szóló tájékoztató levél kiküldéséhez 443 milliót biztosítottak Rogánék.