Újabb adatokat titkosított a kormány

HírKlikk 2019. július 31. 06:00 2019. júl. 31. 06:00

Nem nyilvánosak azon gyermekotthonok fenntartói ellenőrzésével kapcsolatos dokumentumok, jelentések, ahova a felszámolásra ítélt Fóti Károlyi István Gyermekközpont gondozottjait költöztetnék.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel próbálta megtudni a kalocsai és a zalaegerszegi intézmény fenntartójától, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól (SZGYF), milyen eredmények születtek a legutóbbi ellenőrzésen – az alapvető jogok biztosának elmúlt években napvilágot látott jelentései ugyanis súlyos problémákra figyelmeztettek - írja a Népszava.

Az SZGYF közölte: mivel a kért adatok „még meg nem született döntések megalapozását” szolgálják, ezért nem nyilvánosak. Márciusban ugyanezzel utasította el Szél Bernadett adatigénylését az Emberi Erőforrások Minisztériuma is, a politikus akkor a fóti gyermekközpont bezárásával kapcsolatos konkrét terveket szerette volna megismerni. A minisztérium akkor azt közölte: az adatokat tíz évre titkosították.

A korábban „gyermekvárosként” ismert otthon felszámolásának terve komoly szakmai aggályokat vetett fel, de a nagy szociális intézmények kitagolására szánt uniós pénzek felhasználásával is lehetnek gondok. Az Európai Bizottság mindenesetre szemmel tartja a folyamatot. 

Forrás: Népszava