Újabb bizonyíték került elő arról, hogy Magyarországon nincs jogállam

HírKlikk 2020. október 6. 11:23 2020. okt. 6. 11:23

Újabb bizonyíték került elő arról, hogy Magyarországon nincs jogállam: az Európai Bíróság elítélte a Fidesz-kormány tevékenységét a „lex CEU" miatt – írja közleményében Hiller István MSZP-s politikus, az Országgyűlés alelnöke.

A közlemény emlékeztet: a Magyar Szocialista Párt korábban is több alkalommal rögzítette, hogy az egyetemek elleni támadások, és a Közép-Európai Egyetem elüldözése felbecsülhetetlen károkat okozott Magyarországnak. Az Európai Bíróság most kimondta, hogy sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglaltakat, illetve a WTO szolgáltatások szabadságáról szóló általános egyezményét is.

Az egyetemekhez telepített kancellári rendszerrel, a pénzügyi megszorításokkal a Fidesz-rezsim az egyetemi önállóságot korlátozta. Az állami egyetemek magánkézbe adása alapítványként és majd a fideszes kuratóriumi tagoknak az egyetemi autonómia fölé rendelése mind olyan döntés, amely az egész magyar értelmiséget létében veszélyezteti és a független, a kormánynak közvetlenül alá nem rendelt intézmények elleni háború részei.

Az MSZP szerint, ennek kirívó, de nem egyedi példája a CEU elüldözése, de ide sorolható a Színház és Filmművészeti Egyetem sorsa, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek leválasztása, az 1956-os Intézet megszüntetése.

Hiller István közleményében hangsúlyozza: az MSZP szociáldemokrata pártként elkötelezett amellett, hogy 2022-ben a kormányváltó szövetség többi tagjával közösen helyreállítsa a jogállamot, a demokráciát, és a szabadságjogokat.

„Azt akarjuk, hogy a politikai és ideológiai okokból kiszolgáltatott helyzetbe került egyetemek legyenek újra állami fenntartásúak, és minden egyetemen biztosítva legyen a kutatás és az oktatás szabadsága. Ezzel együtt radikálisan növelni kívánjuk a felsőoktatáshoz való hozzáférést!" – írja az Országgyűlés alelnöke.

Forrás: MTI-OS