Újabb botrány a „vasalódeszkás" tankerületben

HírKlikk 2020. június 17. 09:33 2020. jún. 17. 09:33

A mártélyi önkormányzat március végén kapott egy levelet Balázs József – a „vasalódeszkás" ügy kirobbanása miatt azóta már lemondott – tankerületi vezetőtől arról, hogy az iskola megszüntetését tervezik. A felvetésre az önkormányzat statisztikákkal alátámasztva jelezte, hogy ezzel nem értenek egyet, ám erre már csak azt a reakciót kapták, hogy forduljanak a minisztériumhoz.

Az iskola tényleges bezárásról szóló első írásos tájékoztatás az önkormányzathoz június 15-én érkezett. A dokumentumban az szerepel, hogy „Balázs József tankerületi igazgató úr korábbi szóbeli értesítését megerősítve, az oktatásért felelős miniszter úr nevében eljárva, meghozták a döntést, melynek értelmében támogatják az átszervezést” 0 írja a 24.hu.

Az iskolába járó gyerekek szülei – akik információk szerint, eddig semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptak a tankerülettől – nem értenek egyet a döntéssel, főleg annak fényében, hogy az iskolától korábban szóbeli ígéretet kaptak arra, hogy a következő négy évben biztosan megmarad az iskola alsó tagozata – merthogy a felső tagozat már 2015-ben megszűnt.

 Dr. Putz Anita, Mártély polgármestere a 24.hu-nak azt mondta, információik szerint, a tankerület azt szeretné, hogy az alsó tagozatos diákok már az idén szeptembertől egy hódmezővásárhelyi iskolában tanuljanak majd.

A település vezetője felháborítónak tartja, hogy ilyen hirtelenséggel, a szülők megkérdezése nélkül záratnák be a helyi iskolát, annak ellenére, hogy az önkormányzat is jelezte korábban, hogy az intézmény számíthat a támogatásukra, az egyházmegye pedig egy szándéknyilatkozatot is kiadott az iskola későbbi átvételéről.

A településen jelenleg aláírást gyűjtenek azért, hogy ne zárjon be az alsó tagozat, a szülők pedig levelet írtak az Emberi Erőforrások Minisztériumának, ebben is jelezve, hogy korábban semmilyen tájékoztatást nem kaptak az ügyben.

A faluban jelenleg 142 általános iskolás korban lévő gyermek él, közülük most összesen 22 alsó tagozatos gyermek kezdené meg a következő tanévet a helyi iskolában.

Forrás: 24.hu