Újabb Fidesz-vereség a láthatáron

Nagy András 2018. szeptember 14. 18:12 2018. szept. 14. 18:12

Nagyon úgy néz ki, hogy az ellenzék összeáll a Fidesz ellen a főváros XVI. kerületében esedékes időközi választáson, ami újabb rossz hír erre a hétre a kormánypártnak.

A XVI. kerületben egy sajnálatos haláleset miatt kellett időközi önkormányzati képviselőválasztást kiírni november 11-ére. A 2-es számú körzet közelmúltban elhunyt képviselője ugyan fideszes színekben indulva nyert 2014-ben, ám ugyanitt 2018 tavaszán, az országgyűlési választáson az ellenzéki támogatással induló együttes Vajda Zoltán már több szavazatot kapott, mint a kormánypárti Szatmáry Kristóf.

Márpedig most úgy néz ki, hogy az ellenzéki pártok ismét meg tudnak állapodni egyetlen közös jelöltben. Mint Csizmazia Ferenc, a kerületi MSZP elnöke a Sztárklikknek elmondta, eredetileg a jelenleg független Vajda Zoltán indítását tervezték, aki bár áprilisban szoros vereséget szenvedett a fideszes Szatmáryval szemben, „ősidők óta” a környéken él, így jól ismeri a helyi problémákat.

Aztán a többi ellenzéki párttal, a DK-val, a Párbeszéddel és a Momentummal való tárgyalások után ma mégis azzal álltak ki, hogy ez utóbbi jelöltjét, a szintén helyben lakó Kóczán Károlyt támogatják. A momentumos Kóczán ugyanis egyfelől Vajda Zoltánnal ellentétben jelenleg nem tagja a kerületi képviselőtestületnek, másfelől az MSZP ezzel a gesztussal úgymond „megágyazna” a 2019-es sikeres helyi együttműködésnek is.

„Kóczán Károly közös jelölése az alapját képezi a jövő évi önkormányzati választási együttműködési megállapodásnak” – mondta Csizmazia a Sztárklikknek, hozzátéve, hogy a legfontosabb cél itt most az volt, hogy előmozdítsák a kerületi ellenzéki pártok és a civilek 2019-es egymásra találását, ami a főváros XVI. kerületében is a Fidesz bukását eredményezheti.

A Momentum jelöltje a Sztárklikknek a közös jelöltségét bejelentő sajtótájékoztató után röviden vázolta elképzeléseit a szeptember végén rajtoló kampányról. Kóczán a többi párttal közös kampányt tervez, méghozzá elsősorban a választók személyes megkeresésére építve, magát a választást pedig elsősorban egyfajta előmeccsnek érdemes tekinteni szerinte, amelyen élesben lemérhető, mennyire működik ez a stratégia.

„Az az igazság, hogy eddig mindenki ragaszkodott a saját kis pártérdekéhez, én viszont, aki 1990 óta itt élek, ahhoz ragaszkodtam, hogy egyedüli jelöltként állhassak szemben a Fidesz jelöltjével” – nyilatkozta Kóczán. Úgy tűnik, az most össze is jön, habár az LMP hivatalosan még nem nyilatkozott róla hogy indít-e saját jelöltet, és az újabb igencsak inaktívvá váló Jobbikról sem tudni, hogy rajthoz állít-e valakit november 11-én.

Mindenesetre a XVI. kerületi 2-es körzetben áprilisban mindössze 38%-ot elérő Fidesz kötheti a gatyáját, hiszen az ellenzéki pártok közösen újabb ruházásban részesíthetik Orbán Viktort és pártját.