Újabb hűsítő pihenőhelyeket létesített a Fővárosi Önkormányzat

Csanádi Dávid 2020. július 10. 16:22 2020. júl. 10. 16:22

A nyári hőség idején, a Fővárosi Önkormányzat a Főkerttel közösen, több, úgynevezett Hűsítő-szigetet tart fenn Budapest forgalmasabb pontjainál. A Hűsítő Budapest elnevezésű akció keretében, Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes most a Blaha Lujza téren adott át egy ilyen szigetet.

A Hűsítő Budapest akció nemcsak ivókutak, hanem Hűsítő-szigetek megnyitásáról és fenntartásáról is szól. A Fővárosi Önkormányzat a Főkerttel közösen tartja fenn ezeket, az első kettő – a Blaha Lujza téren és a Városháza Parknál – mától várja a meleg miatt egy percre megpihenni vágyó budapestieket – írta közleményében a kezdeményezésről a Fővárosi Önkormányzat. Mindkét helyen napenergia hajtotta ventilátor és zöld felület is segít elviselhetőbbé tenni a meleget.

Az átadáson elhangzott beszédében Dorosz Dávid kiemelte, hogy „a Fővárosi Önkormányzatnak és cégeinek fontos, hogy enyhülést nyújtson a klímaváltozás miatt, egyre sűrűbben előforduló hőség idején. A budapestieket a kánikula fokozottan érinti, a rekkenő hőségben az utcák könnyen hőkatlanná válnak”.

Mint korábban beszámoltunk róla, az M3-as metró megállóinál a múlt héten 14 új, rozsdamentes ivókutat adott át a klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes, aki ígéretet tett arra, hogy a jövőben több tucat ivókutat helyeznek el még a városban.

Az embereken kívül, a házi kedvencekre is gondoltak a kutak telepítésénél: mellettük kutyaitatót is találnak a kedvencükkel sétáló budapestiek.

Az önkormányzathoz tartozó cégek közül a Fővárosi Vízművek egyébként egy videóval is jelentkezett, amelynek üzenete nagyon fontos: „Víz nélkül el se induljon!”