Újabb koronavírus mutációt azonosítottak, ezúttal Nigériában

HírKlikk 2020. december 27. 05:30 2020. dec. 27. 05:30

A koronavírus új variánsát azonosította Nigériában Christian Happi, a molekuláris biológia tanára, jelentette be a délnyugat-nigériai Edében működő ACEGID afrikai genom- és fertőzőbetegség-kutató intézet a héten. A bejelentés után az Afrikai Unió által működtetett afrikai betegségmegelőző központ (CDC) sürgősséggel értekezletet hívott össze.

Az új variáns nem azonos azzal, amelyet a Dél-afrikai Köztársaságból jelentettek, de egyes mutációi megegyeznek a Nagy-Britanniában azonosított változatéval – írja az Euronews.

John Nkengasong, a CDC igazgatója az Addis-Abebában tartott virtuális konferencián elmondta, hogy további mintákat vizsgálnak annak megállapítására, milyen a vírus terjedési rátája Nigériában.

Christian Happi az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy az ACEGID által december elején elemzett 200 vírusmintából kettőben, egy augusztus 3-án és egy október 9-én levett mintában voltak genetikai mutációk.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az új variáns a fertőzöttek számának növekedésével lenne összefüggésben, de a professzor úgy véli, hogy Nigériában jelent meg, nem hurcolták be. A Harvard egyetem korábbi tanára emlékeztetett arra, hogy a vírusok természetes módon mutálódnak.

Forrás: Euronews