Újabb központosítás jöhet az egészségügyben

HírKlikk 2020. február 1. 13:39 2020. feb. 1. 13:39

Folyamatban van az egészségügy átalakítása. Ennek részeként az eszközbeszerzések eddigi metódusán is változtatna a kormány. Napirenden van például a központosított közbeszerzés vizsgálata is.

Az Mfor.hu olyan információ birtokába jutott, amelyből kiderül, hogy milyen tárgyi eszközök kerülhetnének fel erre a listára, amennyiben a kormány úgy dönt, hogy ebbe az irányba tereli az egészségügy eszközpótlását.

A lista alapján, a jövőben fogyóeszközök, gépek és berendezések, valamint egyes létesítményüzemeltetési szolgáltatások kerülnének ebbe a körbe (a lista az eredeti cikkben tekinthető meg). A cikk szerint végső soron a kórházaknak szükséges eszközök tágabb körét, valamint tevékenységét fedné le a központosított közbeszerzés, azon túl is, ami jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központon keresztül történik (de amely alól különleges esetekben felmentést ad az idevágó jogszabály, az intézményekre bízva a beszerzést).

Arról a lap tudomása szerint még nincs döntés, hogy mely szervezet végezze a közbeszerzést, de a logikusnak az tűnik, hogy a már meglévő, erre a feladatra szakosodott szervre bízzák a feladatot, és ne újat hozzanak létre erre a célra.

Az egészségügy átalakítása az elmúlt hónapokban került napirendre. A kormány több tagja – köztük a miniszterelnök – is jelezte, hogy nekilátnak a rendszer megújításának. Erre szükség van, ugyanis az egészségügyi intézményekben minden évben 60-70 milliárd forint adósság halmozódik fel, a kiegyenlítetlen beszállítói számlák miatt. Ennek rendezésére, az adósság újrakeletkezésének megakadályozására lép most a kormány, amely a kialakult helyzetért a menedzsmentet és a beszállítókat is felelőssé teszi. Vizsgálatuk szerint, ugyanis a rendszer nem alulfinanszírozott.

Forrás: mfor.hu