Újabb majd 3 milliárdot kapott a Batthyány Lajos Alapítvány Rogánéktól

Zutyu 2021. május 12. 09:41 2021. máj. 12. 09:41

A Miniszterelnöki Kabinetiroda márciusban adott 2 milliárd 798 millió forintot annak a Batthyány Alapítványnak, amelynek pályája kezdetén Rogán Antal volt a titkára.

Legutóbb februárban volt hír, hogy 3,4 milliárd forintos vagyont kapott tavaly év végén a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától a Batthyány Lajos Alapítvány, amely arról híres, hogy Rogán Antal első munkahelye volt és ott titkárként dolgozott, amit akkor a 444 vett észre.

Most a Hírklikk szúrta ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződései között, hogy idén március 23-án újabb pénzt juttattak a szervezetnek. A jogcím ugyanaz mint tavaly decemberben: „pénzbeli vagyoni juttatás teljesítése az alapítvány alapító okiratában meghatározott célok elérése érdekében.” Most erre a célra 2 milliárd 798 millió 600 ezer forintot adtak. Korábban ennél szerényebb összeggel támogatta csak Rogán tárcája a propaganda miniszter volt munkahelyét.

A Batthyány Lajos Alapítvány 1991 óta működik, tavaly októberben alakult közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá. Az alapítvány egy tőkejuttatásban is részesült, hogy rendelkezzen a vagyonkezelő alapítványokra előírt tőkeminimummal: megkapott egy budapesti, I. kerületi, a helyrajzi száma alapján Csónak utcai épületet is.

Az alapítványról egyébként nemrég jelent meg az is, hogy többek közt ők pénzelik az Alapjogokért Központot. Az Átlátszó szerint az utóbbi három évben 925 millió forintot fizettek ki a kormány intézkedéseit rendszeresen támogató szervezetnek. Érdemes felidézni a kormánypárti médiának beszélő fejeket prezentáló álcivil szervezet vezetője az a Szánthó Miklós, aki a kormánypárti lapokat összefogó Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumi elnöke.