Újabb milliárdokat ad Mészáros Lőrinc cégeinek a kormány

HírKlikk 2021. május 28. 15:10 2021. máj. 28. 15:10

A kormánypártok halk törvénymódosítással az állami MVM és a német E.ON kárára csökkentik az Orbán haverjának érdekkörébe került kelet-magyarországi energiahálózatok adóját.

A közműadó-szabályok hangtalanul előkészített módosításának kárvallottja nem az állami költségvetés – amely ragaszkodik eddigi adóbevételeihez –, hanem az állami MVM és a német E.ON – írja a Népszava.

A víziközművekhez hasonlóan egységes szint helyett, sávosan állapítanák meg az áram- és gázvezetékhálózatok hossza után a közműcégek által fizetendő adót is – derül ki a parlament előtt fekvő, az általános vita után a törvényalkotási bizottságban csütörtökön benyújtott és elfogadott kormánypárti módosító iratból.

Az Orbán-kormány 2012-ben vetett ki a közműcégekre vezetékeik hossza alapján országosan egységes adót. Ez összességében tízmilliárdos nagyságrendű kiadást okozott az akkor még többnyire külföldi hátterű közműveknek. Már akkor több – akár kormánypárti – megszólaló is bírálta a sarc egységességét. Hisz a ritkán lakott térségekben értelemszerűen kisebb bevételből hosszabb hálózatot kell működtetni. A kormány mégsem akart ezen változtatni. Ám miután az önkormányzati választásokon a nagyobb városok lakói az addigi fideszes vezetőket többnyire ellenzékiekre cserélték, a kabinet hirtelen a változtatás mellett döntött – a víziközművek esetében.

A lépés a legkomolyabb érvágást „természetesen” a fővárosi vízműveknek okozta, amelynek közműadója – a sűrű beépítettség okán – 729 millióról 3,2 milliárdra ugrott.

A mostani módosítás legvalószínűbb oka, hogy a kormányfő felcsúti barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltségei történetesen épp most vásárolták meg a – ritkábban lakott térségekben üzemelő – Tigáz nevű gáz-, illetve Titász nevű villamosenergia-hálózatot. Ráadásul az adóátrendezés legnagyobb kárvallottja a többi hálózatot időközben felvásárló állami MVM lehet. Igaz, egy németországi eszközcsere nyomán a fővárosi, vagyis a módosítás által szintén hátrányosan érintett Elmű-hálózat az E.ON-hoz került (amely a Titászt éppenséggel eladta Mészároséknak).

Forrás: Népszava