Újabb népszavazást kezdeményeznek a nyugdíjasok

HírKlikk 2019. augusztus 14. 13:17 2019. aug. 14. 13:17

Az elutasított júniusi csomag után újabb négy népszavazási kezdeményezés kérdését adja be szerda délelőtt az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület vezetője a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB).

Karácsony Mihály a többi országos nyugdíjas szervezet vezetőjével összefogva, az ő aláírásukkal is támogatva szeretné megkérdezni a felnőtt állampolgárokat, hogy akarják-e a Nyugdíjbiztosítási Alap önállóságának visszaállítását és azt, hogy szervezetük delegáltjai a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) keretében ellenőrizhessék az Alap pénzeinek elköltését - írja a nepszava.hu.

Szerintük arról is népszavazáson kellene dönteni, hogy a személyi jövedelemadó önálló, nem egyházi részét az adózó átutaltathassa saját nyugdíjas szüleinek támogatására is. Külön javaslat, hogy a vállalatok a „társasági adóról és osztalékról” szóló – közismert nevén a tao – törvényben rögzített célok mellett a nyugdíjasok érdekében működő szervezeteket is támogathassák.

A felvetésre, hogy adóügyekben nem lehet népszavazást indítani, Karácsony Mihály azt felelte, adónemekről valóban nem, de értelmezésük szerint ezek mértékéről meg lehet kérdezni a lakosság véleményét.

A negyedik népszavazási kérdés a milliós nyugdíjak kifizetésének akar gátat szabni a jelenlegi korlátok átalakításával. Karácsony Mihály arra emlékeztetett, hogy a nettó 372 és 420 ezer forint közötti fizetéseknek a mostani törvény alapján a 90, míg az e fölötti kereseteknek a 80 százalékát veszik figyelembe a nyugdíjak kiszámításakor, ezeket a mértékeket szeretnék 10 és 5 százalékra csökkenteni, amivel nagyjából 600 ezer forint környékén húzhatnák meg a nyugdíjkifizetések határát.

Forrás: Népszava