Újabb pofon a nyugdíjasoknak

2018. október 12. 06:00

Egyre kétségbeesetten nézhetik a gyorsuló drágulást a nyugdíjasok. Különösen azért, mert a kormány számukra a következő év elején csupán 2,7 százalékos emelést biztosít. Jövő novemberben ugyan várható további emelés, de az a pénz – főként a magasabbnak érzékelt infláció tükrében – már nem ér majd ugyanannyit, mint januárban.

Fotó: mno.hu

Az élelmiszerek ára egyre nagyobb tempóban emelkedik. Júniusban még éves szinten 3,4, júliusban 3,6, augusztusban 4,1 százalékkal drágultak, szeptemberben viszont már 4,6 százalékkal. A szolgáltatások mérsékeltebben, de szintén gyorsulva drágulnak.

A KSH a napokban tett közzé, hogy szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ez az inflációban minden korábbi várakozásnál erőteljesebb szintet, és közel ötéves csúcsot jelent. Az idényáras élelmiszerek 21,1 százalékkal (ezen belül például a fejeskáposzta majdnem 52 százalékkal), az autók üzemanyaga közel 15 százalékkal drágult - írja az azenpenzem.hu.

Ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja a kalkuláltat, akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni. Várható tehát (egyösszegű) további emelés, de az a pénz már nem ér majd ugyanannyit, mint januárban. A „kisnyugdíjasok” számára pedig minden fillér számíthat.

Forrás: azenpenzem.hu - sztárklikk.hu