Újabb támadás az SZFE ellen: Fidesz-közeli feljelentés történt a sztrájkolókkal szemben 

Harkai Péter 2020. október 13. 19:48 2020. okt. 13. 19:48

Még tart a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói fóruma, amit a ma délelőtti, az új kuratórium vezetése által közölt, támadás előtti hadüzenetként értékelhető közleménye váltott ki. A nyílt fenyegetés ellenkező célt ért el: felrázta a fáradó egyetemistákat. 

A tegnapi előzmények ismertek: a filmügyi kormánybiztos látszategyeztetésre hívta az egyetem néhány oktatóját, majd hirtelen a jóságos Káel Csabának leszóltak, hogy ne legyen Teréz anya és fújja le a találkozót.

Az Ezüsthajón kormánybiztosságig felkapaszkodott, legutóbb Hosszú Katinka életműfilmjénél is bábáskodó Káel Csaba meglehet, felsőbb utasításra kívánta megosztani tegnap az SZFE ellenállását. Az egységet látva, azonban megrettent pár egyetemistától és dezertált az érdemi egyeztetés elől – legalábbis ezzel indokolta a visszakozását.

A többek között MÜPA igazgató kormánybeosztottal kapcsolatban eddig nem tudtunk semmit a direkt közéleti ambícióit illetően. Ezért is hatott váratlan meglepetésként, hogy ő is beszállt a Színház- és Filmművészeti Egyetem csendes, de annál kitartóbb forradalmi harcába, mint jó rendőr. Az még inkább meglepetést keltett, hogy kormánymegbízottként miért csak az egyetem egy részének, a filmes szekciónak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Média Intézet oktatóinak nyújt kegyes kezet. 

A szándékai álságos komolyságát pedig erősen igazolni látszik, hogy amint kiderült, hogy a sorsukról szóló megbeszélésen még az egyetemet képviselő két diák is jelen lesz, lefagyott a mosoly Káel Csaba arcáról és egy szimpla MTI-közleményben mondta vissza a találkozót. A magyarázata szerint „a beszélgetésen előbb az egyetem részéről felhatalmazást kapó oktatókkal alakítana ki közösen fejlesztési koncepciót, amelyről később megkezdődhet az egyeztetés a diákokkal.  A mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelten fontosnak tartja, hogy a szakmai fejlesztési koncepció irányelveit az oktatókkal a kölcsönös elismerés és bizalom mentén lefektetve, több lépcsőben, fokozatosan határozzák meg.”

A rég megszokott, mára kissé elhalványult „meleg, elvtársi légkörben” fordulat sajnos kimaradt a közleményből, de majd legközelebb.

A mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos ennek ellenére, „kezdeményezéséhez híven, továbbra is várja az SZFE mozgóképes tanárait az oktatás szakmai kérdéseinek megbeszélésére, hogy a megfelelő időben, módon és mélységben vonhassák be az egyetem szakmai közösségét, érintett diákjait.” 

Magyarán, aki alkut akar kötni és a jövőben még munkát szeretne, az előtt nyitva áll az ajtaja. Feltehetően hasonló empatikus invitálás érkezik nemsokára egy színházügyi kormánybiztostól is.

Miután feltehetően felső parancsra lefújták a találkozót, ez már alapot adott arra, hogy Szarka Gábor kancellárezredes vezényszavára mára olyan ultimátum szülessen, ami nyílt fenyegetés az SZFE ellenállói számára.

Ebben már szó sincs arról, hogy új épületben kezdené meg az oktatást az új kancellária, szó sincs egyeztetésekről, ellenben kijelentik, hogy – mint a fülkeforradalom idején – egyenként kell hitet tenniük az egyetemi ellenállóknak az el nem ismert fenntartók melletti hűségükről, leköpni az eddigi elveiket, az autonómia mindeneken túli megvédését és kikényszerítését, a törvényesen megválasztott szenátus és kancellár és rektor és helyettese személyének kivívását.    

Információink szerint, mindez egészen odáig fajult – immár leplezetlen erőszakkal –, hogy egy Fidesz-közeliként számon tartott ügyvédi irodánál állampolgári feljelentés született a sztrájkolók jogszerűtlennek vélt fellépése miatt. Történik mindez az új kancellár vezénylete mellett, akinek a jog szerint is az intézmény állományának működését kellene biztosítania és nem ideológiai erőszakot gyakorolnia – ha már a jogot kívánják érvként használni. Pláne nincs joga a munkavégzésük alapelveinek számonkérésén kívül, ideológiai hűségnyilatkozatot kérni. Ami meglehet, akár Alaptörvény ellenes is. 

Szarkáék fenyegető közleményének abszurditását bizonyítja az az illogikus deklaráció is, amivel kijelentik, hogy csak két emberrel hajlandóak szóba állni az SZFE részéről: az eredetileg az egyetem által megválasztott Upor László lemondott rektorhelyettessel és a HÖK elnökével, Csernai Mihállyal. Ennek ellenére, azt viszont elvárják, hogy őket minden egyetemi érintett egyenként felkeresse és nyilvános kézcsókkal hitet tegyen mellettük.

A diákok bár fáradtak, de belső közlés alapján úgy értesültünk, hogy a mai nyílt hadüzenet felrázta őket. Annak ellenére, hogy tisztában vannak azzal: a valódi erőt az egyetemek – eddig elmaradt – közös összefogása, országos ellenállása adná meg a „végső győzelemhez”, az egyre aljasabb és durvább támadások ellenére sem adják fel az eddigi harcot, még ha immár folyamatosak is a megosztásukra irányuló nemtelen kísérletek, az egyetemi „tanköztársaságot” törvényen kívülinek minősítették.

Hiába a megfélemlítés, hiába dicsekednek Vidnyánszkyék azzal, hogy a hűségnyilatkozatukat már közel kilencvenen aláírták – ami természetesen nyilvánosan bizonyíthatatlan, tehát lehetne akár 1000 is –, az SZFE ma még, megtörhetetlen. Brecht hajdan arról írt, hogy a népet nem lehet leváltani. Merjünk nagyot álmodni és bízzunk benne, hogy egy egyetemet sem.