Újabb tiltakozás volt a Balatonnál

HírKlikk 2021. augusztus 16. 04:45 2021. aug. 16. 04:45

Újabb beépítés és betonozás ellen tiltakozott a Balaton partján élők és nyaralók csoportja. Ezúttal a világörökség részét képező Tihanyban.

A rév környékén lévő lápos részt, a Kenderföldek területét évekkel ezelőtt felparcellázták és eladták. A tervek szerint szálloda, lakópark és látogatóközpont épülne rá. A helyiek nem szeretnék, hogy az ökológiailag érzékeny területet feltöltsék és lakóparkokat építsenek rá.

A Révbe Érünk Egyesület által szervezet szombati demonstráción körülbelül 300 ember vett részt – írja az Euronews.

Követeléseiket három pontban fogalmazták meg: 1. Tihany ne legyen város;  2. Maradjon hely a természetnek, az erdőnek, nádasoknak, mocsárnak; 3. Tihany sorsát, jövőjét illetően a döntési folyamatokba a helyi lakosokat és üdülőtulajdonosokat is vonják be.

Tósoki Imre polgármester szerint a kérdéses terület rekultivációjára évek óta készülnek.A tihanyiak attól félnek, hogy településük más vízparti területek sorsára jut, a partra zárt lakóparkot építenek, a vízhez pedig egyre nehezebb lesz lejutniuk.

A tihanyiak két éves építési moratóriumot kérnek a Kenderföldek területére, ez idő alatt tárgyalnának a hatóságokkal egy olyan kompromisszumos megoldásról, amellyel megőrizhető a Balaton-part természeti egyensúlya.

Forrás: Euronews