Ujhelyi: a Fidesz akadályozza az európai szintű egészségügyi ellátás megteremtését

HírKlikk 2021. október 18. 13:59 2021. okt. 18. 13:59

Sajátos pávatáncot jár a Fidesz az Európai Egészségügyi Unió megvalósításával kapcsolatban. Összevissza beszéd helyett jó lenne, ha végre egyszer és mindenkorra világossá tennék viszonyulásukat ehhez a forradalmi programhoz, valamint a minőségi egészségügyi ellátás hosszú távú garantálásához – írja közösségi oldalán közzétett nyílt levelében Ujhelyi istván MSZP-s európai parlamenti képviselő.

Ujhelyi a levelében emlékeztet rá, hogy Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő például korábban „két lábon járó, európai szintű töketlenségnek” nevezte az Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, egy másik fideszes EP-képviselő, Tóth Edina pedig arról beszélt, hogy szerintük nincs szükség a program keretében általam javasolt minimális minőségi követelményekre az egészségügyben.

„Sőt, amikor hivatalos megkeresést küldtem az egészségügyért felelős államtitkárnak a program minél szélesebb körben történő megvalósítása érdekében, akkor kormányzati részről elsősorban elutasító, a nemzeti hatáskörök szentségét védelmező pökhendiséget kaptam válaszként" – írja.

„Ehhez képest az Országgyűlés európai ügyek bizottságának mai ülésén a testület tagjai egy olyan kormányzati előterjesztést tárgyalnak, amely az Európai Egészségügyi Unió létrehozásával kapcsolatos javaslatokról szól" – hívja fel a figyelmet az MSZP politikusa.

Ujhelyi szerint ebben az országgyűlési állásfoglalás-tervezetben a magyar törvényhozás kimondaná, hogy üdvözlik az Európai Egészségügyi Unió létrehozására irányuló brüsszeli javaslatokat (elsősorban az uniós, egészségügyi ügynökségek megerősítését) és szükségesnek ítélik a Covid-járvány tanulságainak uniós szintű levonását. Az állásfoglalás-tervezet kimondja azt is, hogy elő kell segíteni az uniós szintű koordináció megerősítését, ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy nincs szükség a „tagállami egészségügyi ellátások harmonizációjára”.

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint ez utóbbi viszont azt jelenti, hogy a Fidesz szerint helyes, ha egy nyugat-európai országban élő európai állampolgár jobb minőségű ellátást kap, mint egy magyarországi polgár és a Fidesz szerint az is rendben van, hogy Magyarországon háromszor nagyobb esélye van annak, hogy valaki kórházi fertőzést kap, mint Németországban.

Ujhelyi szerint az Európai Egészségügyi Unió koncepciója nem pusztán a Covid-járvány kezeléséről szól, hanem a tagállamok közegészségügyi ellátásában meglévő rendkívüli aránytalanság és minőségbeli különbség korrigálásáról.

„Aki európai szintű és minőségű ellátást akar a magyar egészségügyben, az támogatja a minőségi követelmények kidolgozását is. A magyar kormány tehát egyelőre sunyi pávatáncot jár az ügyben és akadályozza az egészségügyi ellátás minőségének átfogó és hosszú távon is fenntartható javítását" – hangsúlyozza levelének végén Ujhelyi István.

Forrás: Hírklikk