Ujhelyi: adminisztratív okokkal hátráltathatják majd Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit

HírKlikk 2021. július 29. 11:03 2021. júl. 29. 11:03

„Kösse fel a gatyáját minden törvényekkel és uniós forrásokkal visszaélő politikus, valamint oligarcha, mert ha jövőre leváltjuk Orbán rendszerét, akkor első dolgunk lesz csatlakozni az Európai Ügyészséghez” – ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő mondta csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen megerősítette, hogy pártja mindenben támogatja a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt által feltett – többek között az uniós ügyészséghez való csatlakozásról szóló – öt kérdéses népszavazás megrendezését.

Az MSZP európai politikusa hozzátette: a jelenlegi hatalom várhatóan adminisztratív okokkal nehezíteni fogja a referendum megtartását, de ezzel együtt is világossá kell tenni, hogy az ellenzéki közösség egységesen a népszavazási kérdések és az Európai Ügyészséghez való csatlakozás mellett áll. Ez utóbbit egyébként a kutatások is visszaigazolják: a Závecz Research legutóbbi felmérése szerint Magyarországon többségben vannak azok, akik szorgalmazzák a csatlakozást; sőt, még a Fidesz szavazói között is többen vannak, akik támogatják az uniós vádhatósággal való együttműködést.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy „Orbán és rendszere menekül” az Európai Ügyészség elől, mert minden olyan független szervezettől tart, amely „beleláthat a mocskos játékaiba”.

Az MSZP politikusa rámutatott, hogy Magyarország toronymagasan vezeti az uniós pénzekkel elkövetett csalások és szabálysértések listáját. A nemrég kiadott jogállamisági jelentés egyik legfontosabb megállapítása is az, hogy a magyar kormány által kiépített rendszerben nincsenek biztonságban az uniós közpénzek.

Ujhelyi kiemelte, hogy az Európai Unió ezért helyezte kilátásba a források esetleges befagyasztását, nem pedig – ahogyan a kormánypropaganda állítja – a homofób törvény elfogadása miatt. „Ha azt szeretnénk, hogy Magyarország ne veszítsen pénzt és még időben meg tudjuk kapni, fel tudjuk használni a hazánknak járó irgalmatlan mennyiségű uniós forrást, akkor a magyar kormánynak rendbe kell tennie a jogállamiság kérdéseit. Ha a mostani nem akarja, akkor majd a következő meg fogja tenni” – tette hozzá Ujhelyi István.

Forrás: Hírklikk