Ujhelyi: elfogadják-e az unióban az oltási igazolványhoz a kínai és az orosz vakcinát?

HírKlikk 2021. január 19. 19:00 2021. jan. 19. 19:00

Orbán Viktor miniszterelnöknek mielőbb tisztáznia kell az uniós tagállamok vezetőivel, hogy elfogadják-e az orosz és kínai vakcinát a várhatóan egységes, uniós oltási igazolvány rendszerében vagy sem. Utóbbi esetében ugyanis az uniós engedéllyel nem rendelkező kínai és orosz oltóanyag használata akár korlátozhatja is a magyar polgárok szabad mozgását – ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő mondta keddi online sajtótájékoztatóján. Az MSZP politikusa az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) végrehajtó-bizottsági ülésén vesz részt Madridban az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának első alelnökeként és az UNWTO uniós nagyköveteként, ahol a világszervezet egyebek mellett az oltási igazolvány rendszerének bevezethetőségéről is tárgyal, többek között Pedro Sanczhez spanyol miniszterelnökkel. Ujhelyi az üggyel kapcsolatban rámutatott, hogy az Európai Unióban kizárólag egységes és minden tagállam számára ugyanúgy kezelt oltási igazolás bevezetése képzelhető csak el, ez azonban felveti annak kérdését, hogy más tagállamok elfogadják-e az olyan orosz vagy kínai oltóanyaggal beoltott személyek korlátozásmentes beutazását, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség egyelőre nem vizsgált és nem ismert el. Ujhelyi István szerint a magyar kormánynak ezzel kapcsolatban mielőbb állást kell foglalnia és tisztáznia ezt a kérdést a héten esedékes, következő Európai Tanácsülésen.

Az MSZP EP-képviselője leszögezte: mindenkinek az az érdeke, hogy legyen elég vakcina és mielőbb biztonsággal visszatérhessünk a vírus előtti, korlátozásoktól mentes életünkhöz. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy támogatja az Európai Bizottság azon tervét, miszerint a tagállamoknak vállalniuk kell, hogy a nyárra a felnőtt lakosság legalább hetven százalékát átoltják. Ehhez, tette hozzá, az is szükséges, hogy legyen elég oltóanyag és a kormányok megfelelően fel legyenek készülve a tömeges oltásra. Az MSZP politikusa kifogásolta, hogy a magyar kormány még mindig nem hozta nyilvánosságra a részletes oltási stratégiát, csak egy oltási sorrendet, miközben más európai tagállamok ennél jóval átfogóbb és nyitott tájékoztatást adnak a polgáraiknak. Ujhelyi szerint támogatni kell az egységesebb karantén- és tesztelési szabályokat az unión belül és szükség van olyan megoldásokra is, amelyek figyelembe veszik az olyan szektorok dolgozóinak nehézségeit, akik oltás, illetve oltási igazolás hiányában nem tudják ellátni a határokon átívelő munkájukat; például teherfuvarozók, áruszállítók, kereskedők, ingázók vagy épp külföldön tanuló és vizsgázó diákok.

„A magyar kormánynak mielőbb válaszokat kell adnia a titkolt oltási terv részleteit illetően és állást kell foglalnia az oltási igazolvány kereteivel kapcsolatban. A turisztikai szakmának is tudnia kell, hogy a magyar kormány milyen igazolással tervezi beengedni – a várhatóan nyári könnyítések után – a külföldi látogatókat” – fogalmazott Ujhelyi István, az UNWTO madridi tanácskozásának szünetében.

Budapest/Madrid – 2021.01.19