Ujhelyi: Elfogadta az EP a turisztikai ágazatról szóló állásfoglalást

HírKlikk 2020. június 20. 18:15 2020. jún. 20. 18:15

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, maga közölte szombaton a közösségi oldalán, hogy a péntek esti plenáris ülésen, az Európai Parlament jelentős többséggel, 587 igen és mindössze 32 ellenszavazattal fogadta el azt a turisztikai ágazatról szóló állásfoglalást, amelynek ő is egyik kidolgozója és beterjesztője volt.

Ujhelyi István az állásfoglalással kapcsolatban kiemelte: több mint huszonhétmillió ember megélhetését biztosítja a turizmus Európában. Magyarországon is legalább félmillió ember függ részben vagy egészben az ágazat sikerétől.

Hangsúlyozta, hogy a hozzáférhető adatok alapján, 6-10 millió, a turisztikai szektorban dolgozó európai munkahelye, illetve megélhetése vált kérdésessé a koronavírus-járvány miatti helyzet következtében, ezért azonnali segítségnyújtásra van szükség.

„Nem multi-milliárdos oligarchák szállodafejlesztéseit akarjuk erőltetett módon tovább segíteni, hanem azokat a megoldásokat keressük, amelyek a turisztikai ipart működtető kis- és középvállalkozásokat, mikro- és családi üzleteket, a benne dolgozókat és a turisztikai piac igénybe vevőit, vagyis az utasokat, a pihenni vágyókat támogatja ebben a szorult helyzetben" – fogalmazott Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője hozzátette: sajnálatos, hogy a Fidesz-kormány a kevés mozgósítható hazai forrásból inkább a multi-milliárdosok fejlesztéseire adott pénzt, nem pedig a szektorban dolgozó emberek munkahelyeinek védelmét tartotta elsődlegesen fontosnak.

Az Európai Parlament által most elfogadott, 45 pontos javaslatcsomag legfontosabb elemei közül többek között az azonnali segítségnyújtás szükségességét emelte ki. Mint mondta: „lélegeztetőgépre kell tenni" az ágazati szereplőket, hogy a járványhelyzet miatti likviditási problémákat át tudják hidalni.

„Szükség van egy olyan hosszú távú, 2050-ig szóló turizmusfejlesztési stratégiára is, amely a fenntartható és okos megoldásokat részesíti előnyben az Európai zöld megállapodás (European Green Deal) célkitűzéseivel harmonizáló módon. Európának továbbra is a leglátogatottabb célpontnak kell lenni a nemzetközi turizmusban, ehhez azonban új stratégiára és új fejlesztéspolitikára van szükség. Véget kell vetni a dömpingszerű tömegturizmusnak, a turisztikai szezont 12 hónapra kell bővíteni és Európa teljes területére ki kell terjeszteni a turisztikai szolgáltatásokat" – emelte ki Ujhelyi

Az állásfoglalás tartalmazza azt is, hogy a jövőben be kell vezetni egy olyan európai válságkezelési mechanizmust a turisztikai ágazatban, amely gyors és már bejáratott protokollokat tartalmaz a hasonló globális krízishelyzetekre.