Ujhelyi: elítélő határozatok helyett, valós lépések kellenek az Orbán-kormánnyal szemben

Ujhelyi István 2020. január 16. 13:27 2020. jan. 16. 13:27

Ismét nagy többséggel hozott elítélő határozatot a magyar jogállamiság helyzetéről az Európai Parlament plenáris ülése. A Fidesz hazugságaival szemben, nem az európai baloldal vagy valamilyen sötét háttérhatalom „magyarellenes támadásáról” van szó, hiszen az állásfoglalást a jobboldali kereszténydemokrata pártcsalád meggyőző többsége is támogatta.

Ahogyan előre jeleztem, a magyar-ügy mostani vitájában tudatosan, demonstratív módon nem vettem részt: ezzel rámutatva, hogy a 7-es cikkely alapján indított eljárás lassú és körülményes. Írásban benyújtott hozzászólásomban hangsúlyoztam, hogy ez a parlamenti vita érdemi újdonságot nem hoz, csak ismételt színpadot szolgáltat az illiberális Európa-ellenességnek.

Az EP másfél évvel ezelőtt, hasonlóan nagy, kétharmados többséggel fogadta el a magyar jogállamiságról szóló jelentést, az unió intézményei pedig azóta is csak forró krumpliként dobálják a magyar kormány ügyét.

A ma elfogadott EP-határozat tartalmával egyetértek, ugyanakkor álláspontom szerint, a megismételt kirakati vita és a sorozatos elítélő határozatok helyett, az eljárás érdemi lefolytatására és az Orbán-kormánnyal szembeni konklúziók levonására van végre szükség a Tanácsban.