Ujhelyi: európai szinten kell koordinálni az oltási igazolványok kiadását

HírKlikk 2021. január 9. 10:38 2021. jan. 9. 10:38

Az Európai Bizottsághoz és a magyar kormány illetékeseihez fordul az oltási igazolványok rendszerének kidolgozása kapcsán az MSZP európai parlamenti képviselője, miután egyelőre még bizonytalannak látszik az egységes szabályozás kialakítása – ezt Ujhelyi István jelentette be szombati online sajtótájékoztatóján.

Az MSZP európai szakpolitikusa emlékeztetett, hogy az Európai Tanács legutóbbi, december eleji ülésén – a magyar kormányfő által is – elfogadott záródokumentum már foglalkozott a kérdéssel: koordinált megvalósítást szorgalmazva szólította fel a keretrendszer kidolgozására az Európai Bizottságot.

„Azóta azonban nagy a csönd. A kormány ebben az ügyben sem ad megfelelő tájékoztatást. Nem tudni, hogy miként és mely érintett szakmai szervezeteket, közösségeket vonták be ennek a rendkívül fontos szabályozásnak az előkészítésébe” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: a miniszterelnök és a kormány egyes tagjai utaltak ugyan arra, hogy lesz majd egyfajta „digitális oltási útlevél”, de ennek részleteiről, vagy előkészítéséről azóta sem hallani.

Ujhelyi szerint ugyanakkor a minél gyorsabb és minél átfogóbb tömeges oltási terv megvalósítása mellett ez az egyik legégetőbb kérdés, hamarosan ugyanis a tagállamok egymás után fogják bejelenteni, hogy a határaikat csak érvényes oltási igazolvánnyal léphetik majd át az uniós polgárok. Sőt, konkrét javaslatokról lehet már tudni, amelyek sportesemények, nemzetközi fesztiválok, vagy épp légitársaságok esetében már bizonyosan bevezetik ezt a kötelezettséget a közeljövőben.

Az MSZP európai politikusa szerint a magyar kormánynak mihamarabb választ kell adnia arra a kérdésre, hogy miként tudja kezelni azoknak a magyar polgároknak a helyzetét, akik munkahelyük vagy épp iskolai kötelezettségeik miatt utazni kényszerülnek (például: kamionsofőrök, kereskedők, ingázók, egyetemisták) és a nyilvános oltási tervben az utolsó kategóriákba tartoznak, viszont hamar érinteni fogja őket ez a fajta korlátozás.

„Örülök, hogy az ellenzék unszolására, az MSZP követeléseinek hatására a kormány elkezdte komolyan venni a feladatát és ha késve is, de végre érdemben dolgozik a tömeges oltásra való felkészülésen. Ha viszont az oltási igazolások esetében nem lesz megfelelő európai koordináció, akkor hamar ugyanabban a helyzetben találhatjuk magunkat, mint tavasszal, amikor a tagállami kormányok egymástól függetlenül kezdtek intézkedéseket hozni és lezárni a határokat, ami felkészületlenül érte és károsan érintette a gazdasági szereplőket, például a turizmusban. Felelős kormánynak be kell mutatnia ezzel kapcsolatos álláspontját!” – fogalmazott Ujhelyi István, hangsúlyozva, hogy az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságának első alelnökeként az Európai Bizottságot is nyomás alatt kívánja tartani annak érdekében, hogy hatékony és kellően koordinált szabályozás szülessen a kérdésben.