Ujhelyi István: most lehetett volna politikai pórázt kötni Orbán nyakára

HírKlikk 2022. augusztus 13. 08:15 2022. aug. 13. 08:15

Bár az Európai Unió teljes gőzzel augusztus 24-e körül indul be, az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István már gyűjti a teendőket. A Klikk TV Mélyvíz című műsorában azonban nem csak udvariasan érdeklődő kérdésekre kellett válaszolnia Németh Péter vendégeként.

Némileg hirtelennek ható aktivitásával is szembesítette a műsorvezető. Mint ismert, pár nappal az áprilisi választás után Ujhelyi István bejelentette: indul az októberi elnökválasztáson a pártelnöki posztért – majd visszavonta. Hasonló hirtelenséggel napokkal ezelőtt bejelentette népszavazási kezdeményezését Magyarország uniós tagságáról – majd visszavonta. Magától adódik a kérdés – ennyire félős ember?

„Abszolút nem vagyok félős ember, de ez elsőre tényleg nem néz ki jól” – válaszolta Ujhelyi István. Az utóbbi esetről annyit mondott, hogy miután a Jobbik benyújtotta – őt megelőzve – a maga hasonló javaslatát, feleslegesnek tűnt a párhuzamosság. 

„A pártelnöki dolog egy másik kérdés, számomra egy nagy csalódás. Valamikor április közepe felé azt gondoltam, hogy megemelek egy nagy zászlót és felsorakozik mindenki, vállt vállnak vetve megerősítjük a mozgalmunkat. Úgy tűnik, a pártvezetés egy része úgy gondolta, nem velem kell folytatni, ezért fölösleges lett volna októberig egy nagy csatát folytatni.” 

A népszavazási kérdéssel kapcsolatban felmerül, hogy vajon miért vetít bele a baloldal egy „Brexit”-jellegű aggodalmat, miközben elvileg hatmillió ember egyetért az uniós tagsággal? 

„Az MSZP nem félt tőle, de a jelek szerint az ellenzéki pártokat megosztotta” – vélte Ujhelyi. Szerinte a Momentum félrevitte a vitát. „Miután a hétvégén (Cseh) Katka belém állt a Facebook-on és teljesen hamis érveket soroltak, ezzel a közvélemény egy részét nyilván befolyásolták.”

Ujhelyi úgy véli, hogy amennyiben bárki úgy érzi, félni kell attól, hogy megkérdezzék az embereket, akkor „vegye a sátorfáját és meneküljön, ki merre lát. Egy ilyen népszavazással lehetett volna politikai pórázt kötni Orbán nyakába, hiszen a fideszes választók nagy része is uniópárti”.

Az EP-képviselő beszélt arról is, korántsem tartja biztatónak azt a tendenciát, hogy a kormány lapjában, a Magyar Nemzetben hetente megjelennek olyan írások, amik arról szólnak, hogy jobb lenne nekünk az Európai Unión kívül. 

„Orbán ősszel egy borzasztó társadalmi, gazdasági krízis közepén találja magát, a családok mindennapi megélhetése kerül veszélybe. Ekkor pedig meg kell magyaráznia, hogy miért alakult ki ez a helyzet. És ő nem fogja azt mondani, hogy mindez 12 év lopásának a következménye.”

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.

Forrás: Hírklikk