Ujhelyi István: Orbán hazudik a Covid-vakcináról

HírKlikk 2020. december 4. 15:51 2020. dec. 4. 15:51

Veszélyes hazugságba keveredett a magyar miniszterelnök a Covid-vakcinával, illetve annak hozzáférhetőségével kapcsolatban – írta az MSZP európai parlamenti képviselője Facebook oldalán.

Orbán Viktor az állami rádióban tett kinyilatkoztatásában arról beszélt, hogy az Európai Unióból kilépett Nagy-Britanniában már megkezdődött az oltási program, majd hozzátette: „úgy tűnik, hogy aki kilépett, az sokkal hasznosabban képes képviselni az érdekeit". Ez az EU-ellenes kirohanás több mint veszélyes hazugság. Nézzük akkor a lényeget és a valóságot.

Orbán megjegyzésével szemben az igazság az, hogy Nagy-Britanniára december 31-ig még teljes egészében vonatkoznak az uniós jogszabályok, az előrehozott tömeges oltást a szigetországban az teszi lehetővé, hogy a britek úgy döntöttek: nem várják meg az Európai Gyógyszerügynökség döntését és saját hatáskörben engedélyezik az egyik gyártó vakcinájának vészhelyzeti használatát. Erre megvan a lehetőségük és a saját felelősségük. Ugyanezt megtehetné egyébként bármelyik másik tagország is, Magyarország például az orosz vakcinával. Az Európai Unió tagállamai azonban úgy döntöttek, hogy megvárják az uniós gyógyszerügynökség engedélyét – erre egyébként pár héten belül esély mutatkozik –, ezzel garantálva a beoltottak teljes biztonságát. A hozzáférésben és a készletek használatában tehát az EU tagállamai nem szenvednek hátrányt.

Orbán úgy támadja az unió közös vakcinabeszerzését (amelyhez a kormány egyébként büszkén csatlakozott), hogy éppen ez tudja biztosítani majd a magyar lakosság időbeni és teljes átoltottságát. Az EU által kötött szerződések ugyanis szolidaritást írnak elő, így például Németország csak akkor tudja beoltatni a lakosságának tíz százalékát, ha erre ugyanakkor és ugyanolyan mértékben lehetősége lesz Bulgáriának vagy épp Magyarországnak is. Ha Orbán Viktor önállóan egyezkedne a piacon és nem lenne mögötte a 450 milliós európai közösség, akkor ennél jóval rosszabb vagy veszélyesebb feltételeket tudott volna csak elérni. Amire kétségtelenül oda kell majd figyelni, az a nagy mennyiségben legyártott oltóanyagok minősége lesz: az ugyanis nem automatikus, hogy a tömeggyártott vakcinák ugyanolyan minőségűek lesznek, mint a klinikai vizsgálatokhoz használt minták. Ebben az esetben is fontos és hasznos, hogy az Európai Unió egységesen lép fel megrendelőként a gyártókkal szemben: éppen azért költöttünk közös és átfogó szerződéseket több fejlesztővel is, hogy biztos legyen a részesedésünk a megfelelő verzióból. Jelenleg hat céggel már megállapodott az EU, a hetedik szerződés még aláírásra vár. Fontos tudni, hogy a hatályos gyakorlat szerint abban az esetben, ha egy előzetesen lekötött oltóanyagról kiderül, hogy nem működik, akkor is csak az előlegként meghatározott összeget bukjuk, azt is közösen a többi tagállammal. Ennél jobb konstrukció, különösen magánzó, különcködő fürkészek esetén alig képzelhető el.

Ehhez tartozik még az is, hogy továbbra sem ismert a magyar kormány oltási stratégiája, így az sem, hogy milyen technikai és humánerőforrással készül a tömeges vakcina-beadás zavartalan lebonyolítására az állam. A kormányzati fejetlenséget jól mutatja, hogy ezzel kapcsolatban nemrég közérdekű adatigényléssel fordultam az egészségügyi területért felelős Emberi Erőforrás Minisztériumához, ahonnan azonban több nap után mindössze annyi válaszra futotta: ebben a témában nem ők az adatkezelők. Hogy mindenki értse: nem az egészségügyért felelős tárca intézi az oltási stratégiát.

Orbán Viktor és a Fidesz jobban teszi, ha felhagy végre az eszement EU-ellenes játszmával és különösen az európai közös védekezéssel kapcsolatos hazugságokkal. Ez már ugyanis nem egyszerű politikai póker, itt a magyar emberek élete és jövője a tét – írja Ujhelyi István.