Ujhelyi István: Orbán miatt sokat veszítettünk

HírKlikk 2020. július 21. 17:38 2020. júl. 21. 17:38

Történelmi sikernek nevezte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, a négynapos EU-csúcson elért megállapodásokat a hétéves európai költségvetésről és az újjáépítési alapról, de rámutatott: Magyarország sokat veszített Orbán politikája miatt.

„Mondjuk ki bátran: Orbán miatt és az elmúlt évek kormányzati hazugságai miatt nem kapunk annyi pénzt az újjáépítési alapból, mint amennyit (…) szerettünk volna” – jelentette ki.

Kiemelte: bár a kormány propagandagépezete mindent elkövet, hogy megmásítsa a valóságot, Orbán valójában 4:0-ás vereséget szenvedett a brüsszeli tárgyalásokon, Magyarország pedig „egy továbbjutáshoz elégséges döntetlent ért el”.

Orbán négy célja közül, amiket az európai partnerek értetlenségétől övezve itthon parlamenti határozatba foglaltatott, egyet sem ért el, „nagy szerencséjére Magyarországnak és az Európai Uniónak” – mondta Ujhelyi.

Nem tudott megszabadulni a feje fölött lebegő jogállamisági vizsgálattól, nem került be a megállapodás szövegébe, hogy egyhangú, tehát bárki által vétózható döntés esetén lehet csak egy kormánnyal szemben jogállamisági vizsgálatot indítani.

„Teljes vereséget szenvedett, Magyarország szerencséjére és az Európai Unió szerencséjére” – ismételte.

S bár a megállapodás valamelyest puhított a döntéshozatali mechanizmuson „az Európai Parlamentben általunk egy évvel ezelőtt megfogalmazotthoz képest”, tudható volt, hogy kompromisszumos megoldás várható – folytatta.

A megállapodás pedig „végre, a történelemben először”, kötelezi a tagállami kormányokat az uniós szabályok betartására, hogy a forrásokat arra költsék, amire az unió szeretné, méghozzá a jogállami feltételeknek megfelelően.

„Minden más értelmezéssel szemben, hadd jelezzem önöknek, hogy nem tudja blokkolni Orbán az ilyen típusú döntéseket” – mondta Ujhelyi –, mert ha „az Orbánhoz sokszor dörgölődző, hasonszőrű illiberális politikusokat összeadjuk, akkor sem lesz meg a Tanácsban a blokkoló kisebbségük”.

Teljes kudarcot vallott Orbán abban a „blődségben” is, hogy civilszervezetek ne kaphassanak uniós forrást. 

Orbán azt is követelte, hogy a hasonló helyzetben lévő tagállamok ugyanannyi pénzt kapjanak. Ujhelyi azt mondta: egyetért azzal, hogy egy országnak a szociális és gazdasági helyzete legyen a mutatója, mennyit kap az újjáépítési alapból – csakhogy a magyar kormány hazudott: megmásított adatokat adott le az uniónak, „paradicsomi állapotokról” beszélt és arról, hogy Magyarországon lassan a teljes foglalkoztatás elérhető.

„Ezek után, ha a magyar kormány elhazudja a magyar társadalom és az Európai Unió elől a valóságot, akkor ne csodálkozzunk, ha az Európai Bizottság nem tud más adatokból kiindulni, mint azokból, amiket az Orbán kormány leadott” – ezért fordulhat elő, hogy Magyarország kevesebbet kap a közös újjáépítési csomagból, mint a hozzá hasonló méretű, ám hiteles adatokat szolgáltató más tagállamok.

S bár a kormánykommunikáció szerint, Orbán „ment, győzött, harcolt és hozott haza plusz néhány milliárd eurót”, ki kell mondani a valóságot: a következő hétéves ciklusra sokkal rosszabb megállapodást kötött, nagyságrendekkel kevesebbet ért el, mint az előző, szocialista kormányok.

S hogy Magyarország miért ért el mégis döntetlent, erre Ujhelyi azt mondta, „Kaptunk egy esélyt ahhoz, hogy mégiscsak egy normális európai körülményeket és jogállamiságot létrehozó rendszerben éljük a következő éveinket, hiszen az Európai Parlament és az Európai Bizottság, és – most már, tegnap éjszaka óta tudjuk – az Európai Tanács is komolyan gondolja, hogy csak azok a kormányok juthatnak a forrásokhoz, amelyek betartják az európai szabályokat”.