Ujhelyi: Megingathatatlan szolidaritással az MSZP képes elvégezni az aprómunkát a kormány legyőzéséhez

HírKlikk 2019. november 20. 09:35 2019. nov. 20. 09:35

A fideszes mesterkedések ellenszere az összefogás, a szolidaritás maximalizálása, mely az önkormányzati választásokon is sikerre vezetett, erre összpontosít az MSZP egész képviselőstratégiája, amivel le fogjuk győzni a kormányt – erről beszélt Ujhelyi István, az MSZP európai képviselője kedden este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

Jövő szerdán szavaz az Európai Parlament az Európai Bizottság elfogadásáról, benne az átengedett fideszes jelöltről is, ugyanakkor az EU vigyázó szemei nagyon is a magyar ellenzék, a magyar képviselők nehéz helyzete felett őrködnek, így valamennyi szereplő akár legkisebb lépésének is óriási jelentősége van, mondta Ujhelyi István.

„Az egész bizottságról szavazunk, egyetlen gombnyomással. Ahhoz, hogy az Európai Unió hétéves költségvetését, benne Magyarország szempontjából és az európai közös jövő szempontjából fajsúlyos kérdéseket lehessen kezelni, beleértve például a nagypolitikai, akár a szír, akár a török, akár más kérdéseket, ahhoz a Bizottságnak működnie kell” – magyarázta a szocialista politikus. Ennek fényében, „ha a mi bizottságunkhoz jön Várhelyi Olivér, a közlekedési bizottsághoz, én megszavaztam volna, hiszen a feladatot el tudja látni” – mondta Ujhelyi. Hozzátette, azt azért tudni kell egy fideszes vagy bármely uniós biztosról, hogy elfogultság esetén a felmentés lehetősége is ott van. Mint mondta, Navracsics Tibornál például nem volt erre szükség, hiszen egy év után már az európai szellemnek megfelelően viselkedett, amit Kövér László nehezményezett is, így hazatértével bizonyosan nem számíthat a Fidesztől miniszteri posztra.

„A mostani biztosjelöltnek meg kellett válaszolnia írásban, hogy mit tenne egy olyan országgal, amelynek kormányzata rátelepszik a médiára, ellehetetleníti az ellenzéket, és amely súlyos állami korrupcióval terhelt. Azt válaszolta, hogy figyelmeztetné az ilyen országot, hogy nem lehet az Európai Unió tagja. Ez még áthallások nélkül is nagyon erős üzenet a kormány felé” – emelte ki Ujhelyi.

Az ellenzéki EP képviselő arról is beszélt, hogy szolidaritási akciót kezdeményezett az Európai Parlament képviselőinek körében a magyar ellenzéki képviselők jogainak megnyirbálása miatt. „Kifejezetten érdekli őket, olvassák, látják, hogy mi folyik itthon. Mi választott képviselők vagyunk és mindaz, amit most beterjesztettek és valószínűleg el fogják fogadni, olyan megütközést keltett jobb- és baloldali képviselőtársaknál egyaránt, hogy tucatjával jelzik, ők is azt akarják mondani, hogy ki kell állnunk a magyarországi képviselőtársaink jogai mellett!”

Mint mondta, Ujhelyi az EP-n túl a magyar parlament munkáját is igyekszik segíteni. „Megválasztásom óta tegnap voltam először magyar parlamenti bizottság ülésén, hogy engedjék át az észak-szíriai helyzettel kapcsolatos határozati javaslatot, hogy itthon is megszavazhassák a fideszesek, ahogy az Európai Unióban tették. Ebben az ügyben sarokba is szorítottuk a bizottság elnökét” – mesélte Ujhelyi, ám végül mégsem vették tárgysorozatba a javaslatot, illetve összevetve Európával, olyan arrogáns, személyeskedő hangnemben folyt az ülés, ami mindenképp káros a magyar politikára nézve. Ehhez kapcsolódóan is egyértelműen kijelentette, „az ellenzéki képviselőknek az a felelőssége, hogy 2022-ben hatalomváltás, kormányváltás legyen!”

Utalt rá, hogy a legnehezebb helyzetben is következetesen folytatni kell a képviselői munkát. „Ha az ellenzék nem járt volna be az önkormányzatokba, akkor megnyerhette volna ezt az önkormányzati választást? Közel se hiszem. Ott kell lenni, fel kell mutatni, hogy vannak komoly szakmai javaslatok, amellett, hogy minden pillanatban rá kell mutatni arra, hogy ez nem egy normális demokrácia, ahogy jelenleg működik a magyar országgyűlés.”

Ujhelyi István, a szocialisták EP képviselője végezetül az MSZP szerepéről szólt, ami szerinte az árulások és kilépések ellenére is stabil. „Nekünk kell felébresztenünk a magyar társadalmat, hogy lássa mindenki, hogy ez így tovább nem mehet! (…) Az MSZP a következő hónapokban megalkotja stratégiáját; a mi bázisunk az, amelyik az aprómunka lelke, mozgatója, elvégzője volt, erre lehet építeni!”

Forrás: Hírklikk