Ujhelyi: Orbán zsarolni próbálja az Európai Uniót

HírKlikk 2021. április 27. 19:00 2021. ápr. 27. 19:00

Orbán Viktor miniszterelnök ismét zsarolni próbálja az Európai Uniót, túszként maga előtt tartva Magyarországot – jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője online sajtótájékoztatóján kedden.

Ujhelyi István közölte: a magyar miniszterelnök az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott pénteki találkozón utalt arra, hogy amennyiben az EU továbbra is fenntartja a jogállamisági mechanizmust és részletekbe menően kívánja megszabni, mire költheti a magyar kormány az ország számára rendelkezésre álló újjáépítési keretet, akkor időhúzás gyanánt nem fogadtatja el a magyar Országgyűléssel az uniós hitelfelvételhez szükséges törvényjavaslatot.

Azt mondta, a magyar kormány április 8-án már benyújtotta az ezzel kapcsolatos javaslatot a parlamentnek, a vita is lezajlott, végszavazásra azonban nem került sor. Mivel az újjáépítési forrásokhoz szükséges uniós hitelfelvételhez minden tagállam ratifikációja szükséges, Ujhelyi szerint „a Fidesz-kormány ezzel is zsaroló pozíciót vett fel, mint legutóbb tavaly ősszel, a hétéves költségvetés vétója kapcsán".

A képviselő szerint nem véletlen tehát, hogy a magyar kormány a hírek alapján, nem tart igényt az újjáépítési források teljes, mintegy 5800 milliárd forintos keretére, hanem várhatóan mindössze a vissza nem térítendő 2500 milliárd forintos részre nyújt csak be tervet.

Az MSZP politikusa emlékeztetett, a források lehívásához szükséges nemzeti reformterveket legkésőbb két nap múlva, április 30-ig kell benyújtani Brüsszelnek.

Az Európai Unió december végén fogadta el következő hétéves, 2021 és 2027 közötti költségvetéséről szóló rendeletet, és a hozzá kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó 750 milliárd eurós alapot. A teljes pénzügyi csomag lehetővé teszi az unió és tagországai számára, hogy az elkövetkező években 1800 milliárd euró támogatást biztosítsanak a gazdasági felépülésre és a különböző uniós szakpolitikák hosszú távú prioritásainak megvalósítására.

Forrás: MTI