Ujhelyi: Orbánék veszélyeztetik a hazánknak járó EU-s forrásokat

Ujhelyi István 2020. szeptember 30. 12:41 2020. szept. 30. 12:41

Orbán Viktor és kormánya súlyosan megbukott az európaiság vizsgáján. Az Európai Bizottság által bemutatott jogállamisági jelentések megállapításai világosak és egyértelműek: Magyarországon rendszerszintű jogállamisági hibák vannak, amelyek összeegyeztethetetlenek az európai közösség értékeivel és törvényeivel.

A Fidesz magyarázkodása holmi „brüsszeli kettős mércéről” teljességgel hiteltelen, hiszen az Európai Bizottság minden tagállamot megvizsgált és mindegyikkel szemben megtette kritikai megállapításait. Az is teljesen nyilvánvaló, hogy a Vera Jourova bizottsági alelnökkel szembeni pitiáner támadás csak azt a célt szolgálta, hogy megpróbálja hitelteleníteni az európai vizsgálatok eredményeit. Persze, az Európai Bizottság még így sem ad teljes és valós képet a NER mindennapi aljasságáról, Magyarország egész pályás letámadásáról. Ennél keményebb vádirat is elfogadható lenne.

Azzal, hogy a Fidesz képtelen tiszteletben tartani az európai közösség törvényeit és értékeit, súlyosan veszélyeztetik a Magyarországnak járó uniós támogatásokat. A Fidesz jobban tenné, ha gyerekes hiszti helyett, rendezné a rendszerszintű jogállamisági problémákat: biztosítaná például a sajtó szabadságát, gyökeresen kiirtaná a korrupciót és csatlakozna az Európai Ügyészséghez.