Ujhelyi: új nemzeti tervre van szükség az uniós helyreállítás alap felhasználásához

HírKlikk 2022. május 12. 12:10 2022. máj. 12. 12:10

A magyar kormánynak a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alapok forrásainak lehívásához új nemzeti tervet kell az Európai Bizottság elé terjesztenie – közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

Ujhelyi István a Facebook oldalán közölte: az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a Fidesz-kormány által korábban beadott tervezetet, az ugyanis sem tartalmában, sem pedig az érdemi és széles körű konzultációt nélkülöző elfogadásában nem felelt meg az elvárásoknak. Megjegyezte: a források befagyasztásához hozzájárultak az azóta is fennálló jogállami kifogások is.

A magyar kormánynak sürgősen változtatnia kell, egy új nemzeti tervet kell az Európai Bizottság elé terjesztenie – jelentette ki Ujhelyi, majd hozzátette: az eredeti dokumentumban szereplő vállalások helyett három ügynek kell kiemelt politikai figyelmet és támogatást kapnia az alapból.

Ezeket felsorolva, javasolta, hogy Magyarország fordítson jelentős összeget a támogatásból az „örök rezsicsökkentés" megvalósítására az energiahatékonyság és a lakóingatlanok tömeges, célzott korszerűsítésével. A kormánynak rászorultsági alapon felvehető élelmiszerkuponokat kellene bevezetnie az alapvető élelmiszerek meghatározott körében. Javasolta továbbá, hogy a helyreállítási alap szabadon felhasználható összegeiből Magyarország azonnali fejlesztést hajtson végre az egészségügyben, elsősorban a humán erőforrás oldalán.

„Elvárom, hogy a kormány az új nemzeti tervet az önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel folytatott mély, érdemi egyeztetés eredményeként véglegesítse" – tette hozzá a szocialista képviselő.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szomszédos országok máris előnyben vannak, hiszen jelentős összegeket kaptak ebből a kalapból: Románia 700 milliárd, Szlovákia 310 milliárd, míg például Horvátország 311 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást hívott le és használt már fel.

A bejegyzése végén felajánlotta, ha ebben kész lépni a kormány, akkor magyar EP-képviselőként támogatni fogja a források mielőbbi elérését.

Forrás: Facebook